Η Gazprom και πάλι στην Ελλάδα για τη ΔΕΠΑ – Τι ζητούν οι Ρώσοι

0
4

depa-gazprom-miller-100284Τις ρωσικές απαιτήσεις προκειμένου η Gazprom να «κατέβει» στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ θα θέσει ο εκτελεστικός σύμβουλος της πρώτης Αλεξέι Μίλερ κατά την τρίτη επίσκεψη στη χώρα μας το τελευταίο δίμηνο.

Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι της Gazprom ζητούν διασφαλίσεις για την αποπληρωμή χρεών, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προς τη ΔΕΠΑ, καθώς και για την παροχή δυνατότητας επιστροφής της εγγυητικής επιστολής του πλειοδότη στην περίπτωση που υπάρξει κώλυμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μίλερ συνοδεύεται στην επίσκεψή του από τον επικεφαλής του τομέα διεθνών δραστηριοτήτων της Gazprom, Πάβελ Οντέροφ.

Κι ενώ για τη ΔΕΠΑ μεγάλο φαβορί είναι η Gazprom για τον ΔΕΣΦΑ έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από την αζερική Socar, με την υποστήριξη των Αμερικανών, οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν με τη ρωσική Sintez.

Την ίδια περίοδο που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, με καταληκτική ημερομηνία την 29 Μαΐου, εντείνονται οι επαφές για τον αγωγό TAP που θα μεταφέρει αέριο από το αζέρικο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στη δυτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στον Αζέρο πρόεδρο Αλίγεφ τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος είναι οικονομικότερος από τον ανταγωνιστικό Nabucco και επιτρέπει την ταχύτερη διέλευση του αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης.

econews

Σχόλια