Πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες το παθητικό κάπνισμα – Έρευνα

0
6

pathitiko-kapnisma-gunaikes-100205Πιο επικίνδυνο είναι για τα κορίτσια το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού (JCEM).

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μελέτη, το παθητικό κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL) στα κορίτσια.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συκώτι μπορεί να διασπάσει με ευκολία τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) που μεταφέρονται μέσω του αίματος, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας, οι οποίες διασπώνται δύσκολα και μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές εξέτασαν 1.057 εφήβους που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1989 και 1992, καταγράφοντας πόσοι από αυτούς εκτίθεντο σε παθητικό κάπνισμα από την 18η εβδομάδα κύησης της μητέρας τους ως την ηλικία των 17 ετών.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως το 48% των εφήβων εκτίθετο σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι και στη συνέχεια εξέτασαν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους.

Όπως διαπίστωσαν, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι πιο επικίνδυνη για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για μείωση της έκθεσης των παιδιών σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, ειδικά των κοριτσιών.

econews

Σχόλια