Οικιακή κομποστοποίηση: κάδος σε δύο νηπιαγωγεία της Αθήνας από το Δήμο

0
5

kompostopoiisi-athina-100256Συνεχίζει ο Δήμος Αθηναίων τις προσπάθειές του για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών. Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 ο Διευθυντής Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού κ. Ευάγγελος Νεμπεγλεριώτης συνόδεψε ομάδα της Δ/νσης που παρέδωσε κάδο οικιακής κομποστοποίησης στο 4ο και στο 107ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.

Μαζί με τον κάδο, η Διευθύντρια του 4ου Νηπιαγωγείου κα. Χρυσούλα Σκαρλά παρέλαβε και ενημερωτικό υλικό σχετικά με την κομποστοποίηση και τη χρήση του κάδου.

Η ομάδα του Δήμου ενημέρωσε τα παιδιά και τις δασκάλες για τη χρήση και τη χρησιμότητα του κάδου οικιακής κομποστοποίησης. Αξιοποίησε τις δυνατότητες βιωματικής μάθησης παίζοντας μαζί με τα παιδιά ένα παιχνίδι που εξηγεί ποια υλικά πετάμε στον κάδο οικιακής κομποστοποίησης και ποια όχι.

Από τη νέα χρονιά, οι δασκάλες και τα παιδιά των νηπιαγωγείων θα βιώσουν από κοντά τα οφέλη της οικιακής κομποστοποίησης, χρησιμοποιώντας το κόμποστ που θα παράξει ο κάδος στο λαχανόκηπό τους. Ο Δήμος εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης και σε άλλα σχολεία και νηπιαγωγεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση;
Η οικιακή κομποστοποίηση είναι η μετατροπή οργανικών αποβλήτων σε κόμποστ (είδος εδαφοβελτιωτικού) σε έναν ειδικό κάδο. Οργανικά απόβλητα ή βιοαπόβλητα θεωρούνται εκείνα που ήταν κάποτε ζωντανά, όπως υπολείμματα τροφών, φύλλα, γρασίδι, ξύλο κτλ..

Γιατί είναι χρήσιμη η οικιακή κομποστοποίηση;
1. Ο Δήμος εξοικονομεί χρήματα, γιατί μειώνεται η ποσότητα των αποβλήτων που χρειάζεται να μεταφέρει στο ΧΥΤΑ.
2. Τα οργανικά απόβλητα που στοιβάζονται στο ΧΥΤΑ παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο που εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Άρα, όταν τα «σώζουμε» από το ΧΥΤΑ, μειώνουμε τη συμμετοχή μας στην κλιματική αλλαγή.
3. Τα οργανικά απόβλητα περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη γονιμότητα του εδάφους. Όταν παραχθεί το κόμποστ, μπορούμε να το βάλουμε στα παρτέρια ή στις γλάστρες μας, κι έτσι να έχουμε γερά και υγιή φυτά, χωρίς να χρειάζεται να αγοράζουμε συνθετικό λίπασμα.

Περισσότερες πληροφορίες: γραμμή Καθαριότητας-Ανακύκλωσης 1960 

Σχόλια