«Μετωπική» Βερολίνου-Βρυξελλών για τα κινέζικα φωτοβολταϊκά

0
5

fotovoltaika-germania-komision-100218Σε μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο οδηγούνται οι Βρυξέλλες μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ που εισάγονται στην ΕΕ.

Ο Γερμανός αντικαγγελάριος και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ χαρακτήρισε ως “σοβαρό λάθος” την αναμενόμενη για τις αρχές Ιουνίου επιβολή δασμών, σε συμφωνία με τη μεγαλύτερη ένωση εταιρειών του κλάδου η οποία ζητά την εξάντληση των περιθωρίων για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Κίνα.

Η  βιάση του Βερολίνου για εξομάλυνση των εμπορικών -ή καλύτερα φωτοβολταϊκών- σχέσεων ΕΕ-Κίνας εξηγείται από την επικείμενη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του νέου Κινέζου πρωθυπουργού Λη Κεκιάνγκ στη Γερμανία, τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που περιλαμβάνεται στην πρώτη διεθνή του περιοδεία.

Η γερμανική παρέμβαση ενέχει τον κίνδυνο διατάραξης των σχέσεων Βερολίνου-Βρυξελλών, καθώς μπορεί να ερμηνευθεί ως υποβάθμιση ή παράκαμψη του Επιτρόπου Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ, ο οποίος ηγείται της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο, το οποίο εξήγαγε φωτοβολταϊκά προϊόντα αξίας 21 δισ. Ευρώ στην ΕΕ το 2011.

Ο κ. ντε Γκουχτ είναι αυτός που πρότεινε την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ 47% στους Κινέζους κατασκευαστές με το επιχείρημα ότι εξήγαγαν προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο επίτροπος δύναται να κινηθεί αυτόνομα από τις εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς την υποστήριξη των οποίων όμως η επιχειρηματολογία του θα αποδυναμωθεί.

Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί το Πεκίνο που προσεγγίζει τους ηγέτες της φωτοβολταϊκής αγοράς της ΕΕ, τους Γερμανούς, και που συνδέει την υπόθεση με το σύνολο των διμερών εμπορικών σχέσεων του με την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως δήλωσε και ο Ρέσλερ “η Γερμανία είναι πολύ ανήσυχη και ορθώς. Περιμένω από την Επιτροπή να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο εμπόριο. Η Επιτροπή πρέπει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις και διάλογο αντί για απειλές».

Σχόλια