Αγωγός TAP: καλό κλίμα για Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν – Το ταξίδι στην Κίνα

0
11

tap-samaras-azerbaitzan-100187Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑP βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Μπακού.

Ο TAP που σχεδιάζεται για τη μεταφορά αζέρικου αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς τη δυτική Ευρώπη, εφόσον προτιμηθεί από το Αζερμπαϊτζάν έναντι του ανταγωνιστικού του Nabucco, θα διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και θα φτάνει στην Ιταλία κάτω από την Αδριατική Θάλασσα.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για φιλικό και φιλόξενο κλίμα στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν επίσης τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο κ. Σαμαράς επέδωσε στον κ. Αλίγιεφ πρόσκληση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ ο Αζέρος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει στο μέλλον και επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε.

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αζέρος Πρόεδρος.
Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του στο Μπακού ο κ. Σαμαράς ξεναγήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο και στο μουσείο της πόλης.

—Κίνα

Όσον αφορά στον απολογισμό του ταξιδιού της ελληνικής αποστολής υπό τον Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα εκφράζεται ικανοποίηση και η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως «απόλυτα επιτυχημένη».

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για υποδομές όπως οι μεταφορές (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), το λιμάνι του του Καστελίου της Κρήτης, το αεροδρόμιο της Αθήνας και περιφερειακά αεροδρόμια 16 τον αριθμό που κατηγοριοποιούνται σε δύο «συστάδες».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, επιχειρώντας έναν απολογισμό του ταξιδιού, στο Business Forum στο Πεκίνο συμμετείχαν από κινεζικής πλευράς πάνω από 135 επιχειρήσεις με 257 συμμετέχοντες. Οι κύριοι κλάδοι που εκπροσωπούσαν οι κινεζικές επιχειρήσεις ήταν: τουρισμός, ακίνητα, εμπόριο, ενέργεια, κατασκευές, μηχανολογικός εξοπλισμός, ορυκτά, τρόφιμα, αγροτικά, προϊόντα, υπηρεσίες, χρηματοοικονομικά, επενδύσεις. Πραγματοποιήθηκαν 271 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) με ελληνικές εταιρείες να έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τέσσερις συναντήσεις με αντίστοιχες κινεζικές. Το 23% των συναντήσεων αφορούσε τον κλάδο των τροφίμων, το 20% τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, το 11% χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες, κλπ), το 7% την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες το 6% τη ναυτιλία.

Στη Σαγκάη, πραγματοποιήθηκαν 184 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις της επιχειρηματικής αποστολής και τις 120 κινεζικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο φόρουμ. Οι πραγματοποιηθείσες συναντήσεις αφορούσαν κυρίως τους τομείς του τουρισμού και ακινήτων (33%) , ναυτιλίας (29%), τραπεζών (17%) και τροφίμων (14%).

Παράλληλα ήδη προγραμματίζεται επίσκεψη στην Αθήνα στις 17-21 Ιουνίου 20 σημαντικών κινεζικών επιχειρήσεων από τη Σαγκάη «με ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα». Η επίσκεψη συντονίζεται από το Invest in Greece και το Ελληνικό Προξενείο της Σαγκάης.

Σύμφωνα με το υπουργείου Ανάπτυξης, από τις συναντήσεις προκύπτει ότι «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των τροφίμων και του τουρισμού ενώ συμφωνίες υπεγράφησαν στον τομέα των ακινήτων, με αξιοποίηση και των ευεργετικών διατάξεων του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου που δίνει άδεια παραμονής σε μη κατοίκους ΕΕ με την αγορά ακινήτων αξίας πάνω από 250.000 ευρώ».

Ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους στις οποίες συζητήθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η επένδυση τους στην Ελλάδα.

Σχόλια