Φωτοβολταϊκά: «πλήγμα η επιβολή δασμών – Δεν θα βγείτε από την κρίση» λέει η Κίνα

0
9

kina-dasmoi-fwtovoltaika-100130Για «σοβαρό πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις» προειδοποιεί η Κίνα την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την απόφαση της τελευταίας να επιβάλλει αντισταθμιστικούς δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα οι Βρυξέλλες αποφάσισαν την επιβολή δασμών στα πάνελ από την Κίνα, κατηγορώντας την για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (ντάμπινγκ) και καταγγέλλοντας ότι το Πεκίνο υπερεπιδοτεί τις εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών να παράγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές χρειάζονται για να καλυφθεί η ζήτηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο συντελεστής φορολόγησης των κινεζικών πάνελ θα ανέρχεται σε 47%, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι δασμοί θα είναι ακόμα υψηλότεροι.

Την Τετάρτη συνεδρίασε επιτροπή των κρατών μελών της ΕΕ που έχει συσταθεί για το θέμα, ωστόσο δεν προέβη σε ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Shen Danyang, ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο κάλεσε την ΕΕ να χειριστεί το ζήτημα με κατάλληλο τρόπο, αναλογιζόμενη τη μεγάλη σημασία των διμερών τους σχέσεων.

«Μέχρι σήμερα η Κίνα ήταν ανοιχτή στην επίλυση των προβλημάτων με διάλογο και διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Danyang, προσθέτοντας ότι οι χώρες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του προστατευτισμού ώστε να επιτευχθεί κοινή ανάπτυξη.

Τέλος ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ υιοθετεί αυτοκαταστροφικές πολιτικές με την επιβολή δασμών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ανακάμψει ποτέ από την οικονομική κρίση.
econews

Σχόλια