Gazprom-Sintez “φαβορί” για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

0
3

gazprom-depa-desfa-sintez-100114Μεγάλη είναι η πιθανότητα για τις ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez να αποκτήσουν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών στις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ υπό την προϋπόθεση ότι “θα επικρατήσουν τα επιχειρηματικά κριτήρια” όπως εκτίμησε ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Α. Ποπόφ.

Ο κ. Ποπόφ διευκρίνησε ότι “τα κριτήρια τα προσδιορίζει η ελληνική πλευρά. Ο διαγωνισμός γίνεται με βάση τις προτάσεις που περιέχουν συγκεκριμένους αριθμούς. Με βάση αυτούς, παίρνονται οι αποφάσεις. Οι ρωσικές εταιρείες είναι γνωστές και με κύρος και οι πιθανότητές τους είναι καλές”.

Επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, δηλαδή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μιλώντας στο 1ο Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο κ. Ποπόφ αποκάλυψε ότι το 2012, η Ρωσία ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Γερμανία στη λίστα των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση (εάν συνυπολογιστούν και οι εξαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων προς τη χώρα μας από τη Ρωσία).

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Ρωσίας αυξήθηκε πέρσι κατά 25% και έφτασε στα 6,58 δισ. ευρώ, ενώ κατά τον ίδιο, η ροή Ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας διευρύνθηκε κατά 13% το 2012 και οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 700.000.

Παράλληλα, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών αναμένεται να προσεγγίσουν και ίσως υπερβούν και το ένα εκατ. άτομα και γι΄αυτό δημιουργούνται και νέα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς στο τέλος Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσουν πτήσεις από την Αλεξανδρούπολη προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Τέλος, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων της Αγίας Πετρούπολης, Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς, υπογράμμισε πως είναι εκατοντάδες οι Ρώσοι επιχειρηματίες, «που θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα», αλλά τηρούν στάση αναμονής γιατί «σκοντάφτουν» πάνω στο έλλειμμα πληροφόρησης για την ελληνική αγορά.

—Το παρασκήνιο με τους αγωγούς

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε τη δυνατότητα στους διαγωνιζομένους που είχαν καταθέσει προσφορά για τον καθετοποιημένο όμιλο ΔΕΠΑ, στην φάση των μη δεσμευτικών προσφορών, να μπορούν να καταθέσουν στην τελική φάση χωριστές δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της Sintez.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στη Sintez να «τρέξει» στη διαδικασία για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, πίσω από τη Gazprom και να καλύψει πιθανές ενστάσεις της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ.

Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, που έχει πιο έντονα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά σε αντίθεση με τη ΔΕΠΑ που η πώλησή της έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό αντίκτυπο, προβάδισμα έχει αποκτήσει η εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταστεί πολύ πιθανό το σενάριο κατασκευής του TAP έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco για την μεταφορά του αζέρικου αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στη Δυτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.

econews

Σχόλια