Ο Αντώνης Σαμαράς στην Κίνα – Επενδύσεις σε ενέργεια, τεχνολογία, τουρισμό

0
23

samaras-kina-100102Η ενέργεια, η τεχνολογία, αλλά και ο τουρισμός και οι αποκρατικοποιήσεις αποτέλεσαν το αντικείμενο των συμφωνιών που υπέγραψαν Ελλάδα και Κίνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην ασιατική χώρα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά -και ειδικότερα το Invest in Greece- υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.

Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες.

Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

Τέλος, η ελληνική πλευρά υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Στο διάστημα αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας κ. Ζιανγκ Ντεγιάνκγ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, θα μιλήσει στο World Cultural Forum στο Χαντζόου και σε Επιχειρηματικό Forum στη Σαγκάη.
Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας, πιθανότατα για ενεργειακά θέματα.

Σχόλια