Κρήτη: Το λιμάνι στο Τυμπάκι, το περιβάλλον και τα γιαούρτια

0
454

limani-tympaki-perivallon-99984Το σχεδιαζόμενο λιμάνι στο Τυμπάκι στη νότια Κρήτη θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή υποστήριξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξάνθος και Μαίρη Διακάκη στο πλαίσιο εκδηλώσεων στην περιοχή.

Οι δύο βουλευτές υποστήριξαν ότι το θαλάσσιο διακομιστικό κέντρο εφόσον κατασκευαστεί θα είναι «κλειστού τύπου» με μηδενικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και με σημαντικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Σε αντίθεση τοπικοί φορείς, κάτοικοι και αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού έκαναν λόγο για την προσπάθεια ορισμένων για απαξίωση σημαντικών επενδύσεων, που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έκανε λόγο για «οδυνηρές παγίδες, που θα οδηγήσουν στη δραματική υποβάθμιση του ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού υπόβαθρου της περιοχής και των κατοίκων της».

Η επίσκεψη των δύο βουλευτών στην Κρήτη συνοδεύτηκε από επεισόδια καθώς ορισμένοι κάτοικοι αντέδρασαν άκομψα προπηλακίζοντάς τους και εκτοξεύοντας ακόμα και γιαούρτια εναντίον τους

Οι κάτοικοι δικαιολόγησαν την απαράδεκτη αντίδρασή τους με το επιχείρημα ότι δεν άκουσαν κάποια αξιόλογη εναλλακτική πρόταση από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια έρχονται λίγες μόνο ώρες πριν την επίσκεψη Σαμαρά στο Πεκίνο, καθώς είναι οι Κινέζοι που ενδιαφέρονται για την κατασκευή του λιμανιού στο Τυμπάκι.

—Το αφιέρωμα του Der Spiegel

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2010 αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με τίτλο «Οι απόγονοι των Χίπις» και υπότιτλο «Global Village: πώς πολεμούν τους ξένους επενδυτές στην Κρήτη» αναφερόταν στα επενδυτικά σχέδια των Κινέζων στην Κρήτη για την κατασκευή λιμένος στο Τυμπάκι, τις αντιδράσεις, αλλά και τα διλλήματα από το νέο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας η οποία πλήττεται από την οικονομική κρίση περιγράφει με τον δικό του τρόπο τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης , παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της μεγάλης αυτής επένδυσης που θα βάλει την Κρήτη στο επίκεντρο του διεθνούς εμπορίου.

Το άρθρο τονίζει μεταξύ άλλων το πραγματικό ενδιαφέρον Κρατών και επενδυτών να επενδύσουν στην Κρήτη τουλάχιστον 1 δις Ευρώ για το έργο αυτό που θα διακινεί περίπου 2 εκατομ. κοντέινερ που θα μπορούσαν έτσι να φτάνουν από την Γερμανία – κόβοντας δρόμο – στη νότιο Ευρώπη και στα Βαλκάνια και αναφέρει την τότε επίσκεψη του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Κινας Zhang Dejiang που υπέγραψε στην Αθήνα συμφωνίες δισεκατομμυρίων.

Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις πετρελαίου της ΒΡ, μεταξύ Κρήτης και ακτών της Λιβύης, όπου το λιμάνι στο Τυμπάκι θα διάνοιγε νέες στρατηγικές προοπτικές – ως πρώτος σταθμός από τη Ν.Α. Ασία, μετά τη διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ και θα σήμαινε περίπου 800 νέες θέσεις εργασίας. Οι Κινέζοι λένε ότι η Ελλάδα– θα γίνει η ‘πύλη της Κίνας στην Ευρώπη’ και θα ανταγωνιστεί το Ρότερνταμ.

Το Der Spiegel τέλος αναφέρει ότι Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως επιπλέον έσοδα στη μάχη που δίνει κατά της χρεοκοπίας επισημαίνοντας ότι ήδη έχει προγραμματισθεί η κατασκευή νέου αεροδρομίου στο κέντρο του νησιού, κοντά στο Τυμπάκι και η Ελληνίδα Υπ. Οικονομίας και Ναυτιλίας επιδιώκει ανοιχτά επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την Κίνα.

Σχόλια