Έφοδος Κομισιόν σε πετρελαϊκές – Μεγάλο σκάνδαλο χειραγώγησης τιμών

0
4

komision-erevnes-petrelaioΈρευνα σε βάρος μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι υιοθέτησαν εναρμονισμένες πρακτικές για την χειραγώγηση των τιμών του πετρελαίου.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι ήδη διενεργήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις πολλών εταιρειών οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στους τομείς των προϊόντων του αργού πετρελαίου, των διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και των βιοκαυσίμων.

Οι έλεγχοι αυτοί έλαβαν χώρα σε δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και σε ένα κράτος-μη μέλος της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία ερευνά αν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες υιοθέτησαν εναρμονισμένες πρακτικές ως προς την υποβολή στοιχείων στην εταιρεία οικονομικής πληροφόρησης Platts, η οποία δημοσιεύει καθημερινά τις διεθνείς τιμές αναφοράς του άνθρακα, του  πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των υποπροϊόντων τους.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι ακόμα και μικρές αλλοιώσεις των καθορισμένων τιμών ενδέχεται να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου και των βιοκαυσίμων με επιπλέον επιβάρυνση και για τους καταναλωτές.

Η ολλανδοβρετανική Shell, η βρετανική ΒΡ και η νορβηγική Statoil δεν κατονομάζονται από την Κομισιόν, ωστόσο ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται για τη διεξαγωγή των ελέγχων.

Σχόλια