ΑΠΕ: η εισφορά “βαρίδι” για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο

0
11

ape-eisfora-xrimatistirio-99995Μειωμένα κέρδη, περιορισμένη ρευστότητα και ακύρωση επενδύσεων είναι για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι συνέπειες της κίνησης του ΥΠΕΚΑ να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με το euro2day, η αγορά εκτιμά ότι η επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου μόνο προσωρινή δεν θα είναι, αλλά θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα πέραν του 2014.

Από την άλλη πλευρά, η απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, αλλά και τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού, στις περιπτώσεις που δίνεται το “πράσινο” φως λειτουργούν αποτρεπτικά, πόσω μάλλον όταν ο τζίρος μειώνεται εξαιτίας της εισφοράς.

Τέλος, οι εξάμηνες καθυστερήσεις πληρωμών του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς δημιουργεί προβλήματα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Και όλα αυτά όταν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, ακόμα και ως εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών σε στέγες βιομηχανικών μονάδων και αποθηκών, έδιναν μια ένεση ρευστότητας σε επιχειρήσεις που βλέπουν τα αποτελέσματά τους να συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια.

Όπως μεταδίδει το euro2day, από τις εισηγμένες εταιρείες, σημαντικές θέσεις στις ΑΠΕ έχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (και μέσω αυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), όπως και οι άλλες δύο μεγάλες δυνάμεις του κλάδου των κατασκευών, οι Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ.

Στις ΑΠΕ έχουν επενδύσει και εταιρείες από άλλους κλάδους, όπως οι Επίλεκτος, F.G. Europe και Μπήτρος (μέσω της BIG Solar) και Dionic.

Επίσης, στις ΑΠΕ δραστηριοποιούνται οι Ικτίνος Μάρμαρα, Quest Holdings (σε συνεργασία με τον όμιλο Δαυίδ), Πλαστικά Κρήτης, Καράτζη, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Alco Hellas (στο κεφάλαιο της οποίας μετέχει και η Neon Energy), Mevaco, Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον (πρώην Καλπίνης-Σίμος) και Alpha Γκρίσιν.

econews

Σχόλια