Φωτοβολταϊκά: Κίνα-Γερμανία σε κοινό μέτωπο απέναντι της Κομισιόν για δασμούς

0
8

fotovoltaika-germania-kina-99889Σε διάλογο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Κίνα κατόπιν της απόφασης για επιβολή δασμών μέσου ύψους της τάξης του 47% στα φωτοβολταϊκά προϊόντα που ο ασιατικός γίγαντας εξάγει στη Γηραιά Ήπειρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανία διεμήνυσε προς την Κομισιόν, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Σάιμπερτ, ότι προτιμά μια συμβιβαστική λύση καθώς η Κίνα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εμπορικό εταίρο.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας (MOFCOM) ανακοίνωσε πως η χώρα “αντιτίθεται σθεναρά στους περιορισμούς προς το ελεύθερο εμπόριο”, υπογράμμισε πως “δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο” και κάλεσε την Ευρώπη να λάβει “συνετές αποφάσεις”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του MOFCOM υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος για “κοινά οφέλη και επίτευξη αμοιβαίου κέρδους στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών είναι η συνεργασία”.

Οι Κινέζοι τόνισαν ότι Ευρώπη και Κίνα είναι στενά συνδεδεμένες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα στα φωτοβολταϊκά, καθώς η Κίνα εισάγει “το μεγαλύτερο μέρος ηλιακού εξοπλισμού όπως είναι οι αντιστροφείς από την ΕΕ, ενώ οι κινεζικές εξαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί”.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους αποκάλυψαν ότι έχουν ζητήσει από Κομισιόν και Κίνα να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο και να φτάσουν σε μία συμβιβαστική λύση.

econews

Σχόλια