Φυσικό αέριο: «πράσινο» από ΥΠΕΚΑ για τον αγωγό ΤΑΡ

0
8

upeka-tap-99631Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) για το τμήμα του από Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού έχει μήκος 181 χιλιόμετρα με διάμετρο 1,2 μέτρα και διασχίζει τους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης Φλώρινας και Καστοριάς και εισέρχεται στην Αλβανία νοτιοδυτικά του οικισμού Ιεροπηγής.

Η αρχική του δυναμικότητα είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης στα 20 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της κατασκευής κρίνονται βραχυπρόθεσμες και αναστρέψιμες.

Ο αγωγός εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην γεωπολιτική αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας, τροφοδοτώντας με αέριο Κασπίας χώρες όπως το Μαυροβούνιο και η Κροατία.

Η επένδυση, ύψους, 1,5 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τους μετόχους του έργου (Statoil (Noρβηγία), AXPO (Ελβετία), E.ON (Γερμανία) BP (Μ. Βρετανία).

Σχόλια