Κομισιόν: «καλό δυναμικό κοιτασμάτων στην Ελλάδα» – Έκθεση για την ενέργεια

0
7

komision-udrogonanthrakes-99613Η Ελλάδα έχει καλό αλλά ανεξερεύνητο δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών-μελών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην έκθεση υπογραμμίζονται οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα ως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την έκθεση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ:

– Στην Ελλάδα πάνω από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο.

– Η εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό αντισταθμίζεται εν μέρει από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και παραγωγής ενέργειας (λιγνίτης – ΑΠΕ).

– Στον τομέα της διύλισης υπάρχει έλλειψη ανταγωνισμού καθώς η αγορά συγκεντρώνεται σε δύο παίκτες (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ).

– Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας τα βασικά προβλήματα παραμένουν η κυριαρχία της ΔΕΗ, η έλλειψη ανταγωνισμού και η συσσώρευση χρεών, με την Κομισιόν να θεωρεί πιθανή την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος.

– Στον τομέα του φυσικού αερίου επισημαίνεται ότι τα χρέη 300 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε στις υψηλές ταρίφες, οι οποίες ωστόσο αύξησαν το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ.

Η ΕΕ αναφέρει τέλος ότι, λόγω της ύφεσης, η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους του Κιότο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σχόλια