Σπάρτη: 250 μαθητές έμαθαν για την ανακύκλωση

0
13

sparti-anakuklwsi-99546Το «Βρωμοχώρι», εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα, ζωντάνεψε στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης Σπάρτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Από τη Δευτέρα 22 Απριλίου έως και την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, διακόσιοι πενήντα (250) μικροί μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν το «Βρωμοχώρι», προβληματίστηκαν για τα σκουπίδια που υπήρχαν παντού, φόρεσαν μαύρα γυαλιά… για να μην τα βλέπουν, προσπάθησαν να διαβάσουν και να παίξουν φορώντας τα, συζήτησαν και τελικά αποφάσισαν ότι η μόνη λύση είναι να καθαρίσουν το χωριό και να δείξουν στους μεγάλους πως μπορεί να γίνει αυτό. Ξεχώρισαν τα απορρίμματα σε σκουπίδια και χρήσιμα ανακυκλώσιμα υλικά, έφτιαξαν κάδους ανακύκλωσης, καθάρισαν τους δρόμους, έβαψαν χαρούμενα τους τοίχους και παρέδωσαν στους μεγάλους το καθαρό χωριό τους, που μετονόμασαν πλέον «Καθαροχώρι».

Τέλος έμαθαν να ξαναχρησιμοποιούν τα ανακυκλώσιμα υλικά και έφτιαξαν ένα ωραίο βραχιόλι χρησιμοποιώντας πολύχρωμες σελίδες από παλιά περιοδικά.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και η Αμερικάνικη Γωνιά, με την ευκαιρία του εορτασμού, στις 22 Απριλίου, της Ημέρας της Γης, πραγματοποίησαν με ιδιαίτερη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ας διατηρήσουμε τη Γη μας καθαρή», στο οποίο πήραν μέρος  μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Τάξης του 3ου, 4ου, 5ου, 7ου, 9ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας και του Δημοτικού Σχολείου Αμυκλών.

Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί στις 5 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για όσα σχολεία δεν το παρακολούθησαν λόγω του περιορισμένου χρόνου.

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του Γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες και γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου σε πολλές χώρες.

Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για να διατηρηθεί ο  πλανήτης μας καθαρός.

Κάθε χρόνο η Ημέρα της Γης αφιερώνεται στην προστασία ενός συγκεκριμένου οικοσυστήματος και κυκλοφορεί ανάλογο μήνυμα και ειδική αφίσα

Το μήνυμα για το 2013

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗ ΓΗ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΗ
Τα αιλουροειδή παγκοσμίως αντιμετωπίζουν απειλές εξ αιτίας της απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος, της μείωση των θηραμάτων και τις συγκρούσεις με τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου.

Ο  Russell Howard από το National Geographic έχει πει:
«Έχουμε αυτά τα μεγαλοπρεπή ζώα και δεν θέλουμε να μιλάμε στα παιδιά μας γι αυτά, όπως μιλάμε για τους δεινόσαυρους».

Στην Ασιατική άγρια φύση περιπλανώνται λιγότερες από 3.200 τίγρεις  το 7% του αρχικού πληθυσμού τους. Στην Αφρική πριν από ένα αιώνα υπήρχαν 200.000 λιοντάρια ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο 30,000.

Από τα τζάγκουαρ που υπήρχαν στο Δυτικό Ημισφαίριο έχει εξαλειφθεί το 40% και το είδος επιβιώνει, παρά τον κατακερματισμό και τη συρρίκνωση των οικοτόπων τους.

Τα κούγκαρς (πούμα) αφανίστηκαν από την ανατολική Βόρεια Αμερική αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σε ένα ποσοστό στην υπόλοιπη Αμερική. Μόνο μερικές χιλιάδες ελεύθερες λεοπαρδάλεις χιονιού υπάρχουν στην άγρια φύση από τη Ρωσία μέχρι την Ινδία.

Σχόλια