Greenpeace: To Arctic Sunrise βρέθηκε στις Κυκλάδες για τη βιώσιμη αλιεία – Το οδοιπορικό (video)

0
27

greenpeace-arctic-sunrise-kyklades-99348Από το Αιγαίο και τις Κυκλάδες πέρασε το πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρώπης.

Το ταξίδι του Arctic Sunrise ξεκίνησε από τη Ρουμανία με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών αλιείας.

—Άνδρος, Πάρος, Σύρος

Στις 28 Μαρτίου 2013 το Arctic Sunrise βρέθηκε στην Άνδρο. Κατά την είσοδο του Arctic Sunrise στο λιμάνι της Άνδρου, παράκτιοι αλιείς σχημάτισαν ένα μικρό στόλο που υποδέχτηκε το πλοίο, διεκδικώντας δυναμικά για άλλη μία φορά από την ελληνική πολιτική ηγεσία ζωντανές θάλασσες για ένα βιώσιμο μέλλον.

Επόμενος σταθμός η Πάρος με την ευκαιρία της διημερίδας «Αλιεία στις Κυκλάδες. Παρόν και μέλλον», η οποία έλαβε χώρα στις 30 και 31 Μαρτίου.

Η διημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Πάρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Αρχίλοχος” επικεντρώθηκε στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις της αλιείας στις Κυκλάδες. Για τον σκοπό αυτό προσκλήθηκαν τοπικοί φορείς, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι αλιέων και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η εισήγηση της υπεύθυνης της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον, Άντζελας Λάζου-Dean, επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει η αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η προστασία των ελληνικών θαλασσών και η εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος είναι συμφέρον όλων μας.

Στη συνέχεια το Arctic Sunrise βρέθηκε στη Σύρο. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε συνάντηση πάνω στο πλοίο ανάμεσα στην Greenpeace και ψαράδες του νησιού.

Οι δύο πλευρές ήρθαν κοντά, συζήτησαν για τα προβλήματα της θάλασσας και της ισχύουσας αλιευτικής νομοθεσίας σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας κοινής πορείας για ένα βιώσιμο μέλλον για τις θάλασσές μας.

Οι ίδιοι οι ψαράδες αναγνώρισαν την ανάγκη να οργανωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες για τον κλάδο τους, αλλά και τη θάλασσα.

Επιπλέον προσκάλεσαν την Greenpeace τους επόμενους μήνες – μετά την ανασυγκρότηση του σωματείου τους – να ξανάρθει στο νησί και να παρουσιάσει τις προτάσεις της σε όλους τους ψαράδες της Σύρου.

Οι συγκεκριμένοι ψαράδες ήταν εκείνοι που, ακολουθώντας μια βιντζότρατα, είχαν πλησιάσει με τα αλιευτικά τους σκάφη το πλοίο της Greenpeace κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Ερμούπολης, δηλώνοντας την αντίθεσή τους και τις ανησυχίες τους για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες.

Αποδέχτηκαν την πρόσκληση της Greenpeace για διάλογο και έτσι το πλήρωμα του Arctic Sunrise τους φιλοξένησε για να λυθούν οι απορίες που είχαν προκύψει από την κακή πληροφόρηση και τη διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με το στόχο της εκστρατείας, που δεν είναι άλλος από την προστασία της παράκτιας αλιείας και της θάλασσας.

Μετά τη χώρα μας, το Arctic Sunrise απέπλευσε για την Κροατία όπου εκπρόσωποι του Υπουργείου Αλιείας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος το επισκέφθηκαν και συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της αλιείας.

Όπως αναφέρει η Greenpeace “στην Ελλάδα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Τσαυτάρης ακόμα κρατάει κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στην τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής τον Ιούνιο. Οι Έλληνες παράκτιοι ψαράδες όμως οργανώνονται, ζητούν μέτρα και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, παρά τις πιέσεις για το αντίθετο. Ο κ. Τσαυτάρης πρέπει επιτέλους να επιλέξει αν θα τους στηρίξει ή αν θα τους αγνοήσει”.

Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη:

*Nα στηρίξει με την ψήφο του τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία προστατεύει το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων αλιέων και των ευρωπαϊκών θαλασσών.

*Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας.

Δείτε το ταξίδι του Arctic Sunrise στο Αιγαίο

Greenpeace, econews

Σχόλια