Τα δέκα κορυφαία πράσινα κτήρια στις ΗΠΑ το 2012 (photos)

0
211

To Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (American Institute of Architects-AIA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 22 Απριλίου, με αφορμή την Ημέρα της Γης, τα δέκα κορυφαία πράσινα κτήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι χρήσεις των κτηρίων που διακρίθηκαν ποικίλουν: μια μονάδα τυροκομίας, σχολικές εγκαταστάσεις και διαμερίσματα. Στη λίστα περιλαμβάνεται ένα μόνο κτήριο μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Ακολουθούν φωτογραφίες και ένα σύντομο προφίλ καθενός από τα δέκα πράσινα κτήρια.

1. Charles David Keeling Apartments – KieranTimberlake

aia-green-top-ten-buildings-2013-10Τα διαμερίσματα ανήκουν στο San Diego Revelle College του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το AIA προτεραιότητα ήταν η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η κατανάλωση νερού καθώς υπάρχει έλλειψη υδάτινων πόρων στη Νότια Καλιφόρνια. Η θερμική μάζα του κτηρίου ελκύει ή απομακρύνει θερμότητα προς και από το εσωτερικό παράλληλα με την αλλαγή θερμοκρασίας. Τα λύματα ανακυκλώνονται στο κτήριο και τα όμβρια ύδατα συλλέγονται από την οροφή και κατευθύνονται σε δεξαμενή στην αυλή του κτηρίου.

Ακόμα περιλαμβάνει φυσικό κλιματισμό και μειωμένο κέρδος ηλιακής θερμότητας.

Photo: Lenska Aerial Photography


2. Clock Shadow Building – Continuum Architects + Planners

green-buildings-aia-2012-99300Οι κάτοικοι του Clock Shadow Building στο Μιλγουόκι περιλαμβάνουν ένα παγωτατζίδικο και έναν τυροκόμο. Περιλαμβάνονται περιβαλλοντικά φιλικά συστήματα ελέγχου της θερμοκρασίας, ενώ μεγάλα νότια παράθυρα σκιάζονται για περιορισμό της θερμότητας από τον ήλιο κατά τους θερινούς μήνες ενώ επιτρέπουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας το χειμώνα.

Ακόμα περιλαμβάνει ένα γεωθερμικό σύστημα

Photo: Tricia Shay

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Federal Center South Building 1202 – ZGF Architects LLP

green-buildings-aia-2012-99300 (2)Πολλοί θα περίμεναν ότι η επιλογή ενός κτηρίου από το Σηάτλ θα ήταν το νέο Bullitt Center (διαβάστε σχετικά στο econews). Ωστόσο, το AIA επέλεξε το  Federal Center South Building 1202 που ανήκει στη Διεύθυνση Μηχανικού του αμερικανικού στρατού ξηράς. Γεωθερμικό σύστημα ψύξης και θέρμανσης, φυσικός φωτισμός, παθητικός κλιματισμός οδηγούν σε ετήσια κατανάλωση ενέργειας 20.3 kBtu/0,09τ.μ

Photo: Benjamin Benschneider

 

 

4. Marin Country Day School Learning Resource Center and Courtyard – EHDD

green-buildings-aia-2012-99300 (3)Το 95% των χώρων σε αυτό το σχολικό κτήριο φωτίζονται και κλιματίζονται με φυσικό τρόπο, ενώ υπάρχει μια συστοιχία φωτοβολταϊκών πάνελ που παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια.

Ακόμα περιλαμβάνει ξύλινη μόνωση, δεξαμενή νερού και πύργο ψύξης.

Photo: Josh Partee

 

 

5. Merritt Crossing Senior Apartments – Leddy Maytum Stacy Architects

green-buildings-aia-2012-99300Τα κτήριο προορίζεται για άτομα της τρίτης ηλικίας και επιτυγχάνει πολύ υψηλό βαθμό προσβασιμότητας με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα μέσα μεταφοράς. Στην οροφή υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό και ένα ηλιοθερμικό σύστημα, ενώ για τον κλιματισμό έχουν επιστρατευτεί παραδοσιακοί ανεμιστήρες χαμηλής κατανάλωσης.

Photo: Tim Griffith

 

 

 

6. A New Norris House – College of Architecture & Design, UT Knoxville

green-buildings-aia-2012-99300 (4)Το A New Norris House στο Τενεσί περιλαμβάνεται στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Φυσικός φωτισμός, υαλοπίνακες χαμηλής αντανάκλασης, λαμπτήρες LED και βαφές μηδενικής περιεκτικότητας σε τοξικές ουσίες του χαρίζουν οικολογικό χαρακτήρα.

Photo: Ken McCown

 

 

 

 

 

 

 

7. Pearl Brewery/Full Goods Warehouse – Lake Flato Architects

green-buildings-aia-2012-99300 (2)Πρόκειται για το μοναδικό ανακαινισμένο κτήριο στη λίστα. Τα όμβρια ύδατα συλλέγονται από την οροφή και σε συνδυασμό με επεξεργασμένα λύματα χρησιμοποιούνται για την άρδευση αντί για το πόσιμο νερο.

Photo: Lara Swimmer

 

 

 

 

8. San Francisco Public Utilities Commission Headquarters – KMD Architects and Stevens & Associates

green-buildings-aia-2012-99300 (3)Επεξεργασία λυμάτων και χρησιμοποιημένου νερού. Επίσης, φυσικός φωτισμός και οικολογικός τεχνητός φωτισμός διασφαλίζουν ότι η κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό είναι 55% χαμηλότερη αυτής ενός κτηρίου υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Photos: Bruce Damonte

 

 

 

 

9. Swenson Civil Engineering Building – Ross Barney Architects and SJA Architects

green-buildings-aia-2012-99300 (4)Το Swenson Civil Engineering Building στο Ντούλουθ της Μινεσότα συλλέγει τα όμβρια ύδατα. Επίσης, το 22% της οροφής είναι πράσινο.

Photo: Kate Joyce Studios

 

 

 

 

 

10. Yin Yang House – Brooks + Scarpa

green-buildings-aia-2012-99300 (5)Μόνωση υψηλής ποιότητας, φωτοβολταϊκό σύστημα 12 Κιλοβάτ στην οροφή καθιστούν το Yin Yang House στη Βένις της Καλιφόρνια το μοναδικό σπίτι μηδενικής κατανάλωσης στη λίστα. Θερμική καπνοδόχος και διασταυρούμενος κλιματισμός παρέχουν παθητική ψύξη.

Επίσης, συλλέγεται το 95% των ομβρίων υδάτων και υπάρχει πράσινη οροφή.

 

 

 

 

econews

Σχόλια