Αλκοτέστ και στη δουλειά – Κύμα αντιδράσεων

0
14

alkotest-douleia-99294Τα αλκοτέστ στους χώρους εργασίας καθιερώνει η Βρετανία, ακολουθώντας τα χνάρια των ΗΠΑ.

Αρχικά το μέτρο θα εφαρμοστεί στους κλάδους των μεταφορών, της υγείας, της ασφάλειας και της αναψυχής, ενώ σε ελέγχους θα υποβάλλονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τα μέλη της κυβέρνησης.

Η νέα συσκευή αλκοτέστ χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για την ανίχνευση αλκοόλ στο δέρμα και δίνει έγκυρα αποτελέσματα εντός οκτώ δευτερολέπτων, καθιστώντας δυνατό τον έλεγχο 450 υπαλλήλων μόλις μέσα σε μια ώρα.

Η AlcoDigital, η εταιρεία που ανέπτυξε τη συσκευή, υποστηρίζει πως το αλκοτεστ είναι μονόδρομος για τη μείωση του μεγέθους των οικονομικών ζημιών που σχετίζονται με το αλκοόλ και συγκεκριμένα τη μειωμένη επίδοση των εργαζομένων μετά το ξενύχτι και τις άδειες ασθενείας.

Τα συνδικάτα από την άλλη πλευρά αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο θεωρούν υπερβολικό, και ισχυρίζονται ότι οι εργοδότες θα έπρεπε να βοηθούν τους υπαλλήλους με προβλήματα αλκοολισμού και όχι να τους παγιδεύουν.

Ο έλεγχος των εργαζομένων για αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες αποτελεί φλέγον ζήτημα τα τελευταία χρόνια, με τις εταιρείες να καταγγέλλουν ότι οι εργαζόμενοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ τους κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω μειωμένης παραγωγικότητας.

Η νέα συσκευή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες τους να ελέγχουν τους υπαλλήλους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
econews

Σχόλια