Οι Ρώσοι στην Αθήνα για τη ΔΕΠΑ

0
7

lebedev-samaras-depa-99214Συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του ρωσικού ομίλου Sintez, Λεονίντ Λέμπεντεφ, είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο επικεφαλής του διεθνούς επιχειρηματικού τμήματος της Gazprom, Πάβελ Οντέροφ, επισκέφτηκε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Το ταξίδι «αστραπή» των Ρώσων έγινε λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία (10 Μαΐου) της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ρώσος μεγιστάνας Λεονίντ Λέμπεντεφ φέρεται ότι άφησε να εννοηθεί πως η θυγατρική της Sintez (Negusneft) θα συμμετάσχει τελικά μόνο στην απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, αν και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχε δώσει μη δεσμευτική προσφορά και για τη ΔΕΠΑ.

Στο μεταξύ, με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκε χθες ο κ. Οντέροφ, ώστε να εξετάσει την πορεία των αιτημάτων που έχει θέσει η Gazprom για την αλλαγή των όρων στις συμβάσεις του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα της εγγυητικής επιστολής.

Οι Ρώσοι ζητούν, σε περίπτωση που κερδίσουν τον διαγωνισμό αλλά η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακυρώσει το αποτέλεσμά του, να τους επιστραφεί το ποσοστό 20% επί του τιμήματος που θα δώσουν ως εγγυητική επιστολή.

Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει βρει συμβιβαστική λύση ώστε αν ακυρωθεί η συμφωνία να κρατήσει ποσοστό της τάξης του 5%.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη που έχει η ΔΕΠΑ από τους πελάτες της, το ΤΑΙΠΕΔ εγγυάται για αυτά μέχρι την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Σχόλια