Θεσσαλονίκη: δεκάδες μαθητές καθάρισαν την ακτή Σοφούλη

0
2

ethelontikos-katharismos-thessaloniki-99190Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών του 5ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, η τέταρτη κατά σειρά εκστρατεία ήπιου εθελοντικού καθαρισμού -και χωρίς μηχανικά μέσα- στην παραλία του Κελλάριου όρμου (ακτή Σοφούλη), που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η φετινή πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του Κελλάριου όρμου (ανάλογες εκστρατείες καθαρισμού διοργανώθηκαν στις 3, 7 Σεπτεμβρίου του 2011 και 12 Οκτωβρίου 2012) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, με κεντρικό άξονα δράσης την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου του Όρμου της Θεσσαλονίκης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπεύθυνης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Χριστίνας Τσαλίκη, και του σχολικού συμβούλου της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σιδηρόπουλο.

Επιπλέον στη διάρκεια της εξόρμησης  ο αρχαιολόγος της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αλέξανδρος Χατζηιωαννίδης, παρουσίασε στους μαθητές την αρχαιολογική και ιστορική σημασία του συγκεκριμένου φυσικού θαλάσσιου όρμου του κόλπου της Θεσσαλονίκης, ενώ μέλη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA μοίρασαν έντυπο πληροφοριακό υλικό. Η δράση υποστηρίχθηκε επίσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και εθελοντές γονείς μαθητών από τα σχολεία που συμμετείχαν.

Στην ακτή Σοφούλη, η οποία ως μοναδική φυσική ακτή στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σπουδαίο, αλλά αναξιοποίητο αρχαιολογικό χώρο, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας σημειώνοντας: «Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να γίνουν καθημερινός τρόπος ζωής. Καταγράφοντας τα απορρίμματα, εδώ και τρία χρόνια,  εξάγουμε χρήσιμα στοιχεία για την ποσότητα, τη σύνθεση και τις πηγές προέλευσης των απορριμμάτων, ώστε να βελτιώσουμε τη διαχείρισή τους. Εξάλλου η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από τον καθένα από εμάς».

Από τα ειδικά δελτία καταγραφής των απορριμμάτων, βάση σχετικής στατιστικής επεξεργασίας, αναδεικνύεται «πρωταθλητής ρύπανσης των ακτών» και πάλι το πλαστικό και το χαρτί, τα οποία κατά κύριο αποτελούν απορρίμματα αστικής προέλευσης.

Επιπλέον αξιοσημείωτο στοιχείο στα τρία χρόνια των περιβαλλοντικών εξορμήσεων στην περιοχή θεωρείται η σταδιακή αύξηση των απορριμμάτων τα οποία προέρχονται από το κάπνισμα και την αλιεία, αλλά και από τη χρήση της περιοχής ως «προσωρινό καταφύγιο» αστέγων.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Σχόλια