«Οικολογικά» καύσιμα από βακτήρια E.Coli υποκαθιστούν το πετρέλαιο και τη βενζίνη

0
12

ecoli-kausima-99149Γενετικά μεταλλαγμένα βακτήρια E.coli μετατρέπουν σάκχαρα σε μια μορφή καυσίμου πανομοιότυπη με το πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με ερευνητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ της Μεγάλης Βρετανίας.

Εάν καταστεί εφικτή η εφαρμογή της μεθόδου σε μεγαλύτερη κλίμακα θα είναι δυνατή και η παραγωγή συνθετικών καυσίμων για οχήματα ως βιώσιμη εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Αντί να αντικαταστήσουμε το πετρέλαιο όπως συμβαίνει με ορισμένα βιοκαύσιμα, έχουμε αναπτύξει ένα υποκατάστατο. Στόχος μας είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι καταναλωτές και οι πρατηριούχοι καυσίμων να μην παρατηρήσουν τη διαφορά, αλλά το συνθετικό καύσιμο να ενταχθεί ομαλά στην αλυσίδα παραγωγής καυσίμων” λέει ο καθηγητής συνθετικής βιολογίας του πανεπιστημίου Τζον Λοβ.

Τα βιοκαύσιμα πρέπει να αναμειχθούν με ορυκτό πετρέλαιο για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε κοινές μηχανές εσωτερικής καύσης καθώς δεν είναι συμβατά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα στέλεχος του E.coli που μετατρέπει σάκχαρα σε έλαιο, μετάλλαξε βιολογικά τους κυτταρικούς μηχανισμούς του βακτηρίου και πέτυχε τη μετατροπή των σακχάρων σε μόρια συνθετικού καυσίμου.

Επόμενος στόχος είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της διαδικασίας ώστε να γίνει εφικτή η εμπορική της εφαρμογή, καθώς αυτή τη στιγμή απαιτούνται περίπου 100 λίτρα βακτηρίων για να παραχθεί μόλις μία κουταλιά καυσίμου.

«Η πρόκληση για μας είναι να αυξήσουμε την απόδοση προτού προχωρήσουμε σε οποιασδήποτε μορφής βιομηχανική παραγωγή. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα περίπου τριών με πέντε ετών για να το κάνουμε και να δούμε αν αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε» λέει ο Τζον Λοβ.

Την έρευνα χρηματοδοτεί η πετρελαϊκή εταιρεία Shell και το βρετανικό Συμβούλιο Ερευνών Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών.

econews

Σχόλια