Φωτοβολταϊκά: διαμαρτυρία αγροτών την Παρασκευή στο ΥΠΕΚΑ

0
5

diamarturia-agrotika-fwtovoltaika-99173Δυναμική κινητοποίηση με σκοπό την αφύπνιση των υπεύθυνων προγραμματίζουν για την ερχόμενη Παρασκευή στις 10.00 το πρωί αγρότες – επενδυτές από όλη τη χώρα.

Την συμπαράστασή τους στον αγώνα εκφράζει και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ενώ η κορυφαία συνομοσπονδία της χώρας ενημερώνει με σχετική επιστολή για το φλέγον ζήτημα και τους βουλευτές.

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή των αγροτών του Αγρινίου και της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η επιστολή της επιτροπής αγώνα  προς τους βουλευτές Αιτ/νίας

Αξιότιμοι Κύριοι  Βουλευτές:

6.500 Αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, πείστηκαν πριν από 2 χρόνια να προχωρήσουν στην υλοποίηση Φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 100kW. Τόσο οι διατάξεις του σχετικού νόμου, όσο και οι σχετικές παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας, δεν είχαν ποτέ σκοπό να μετατρέψουν τους αγρότες σε επιχειρηματίες – επενδυτές. Αντιθέτως ήταν μία πολιτική επιλογή ώστε τα προβλεπόμενα έσοδα να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στο συνεχώς μειούμενο κατά κεφαλήν εισόδημα τους και την βίαιη περικοπή των επιδοτήσεων, που με τη σειρά τους μαθηματικά θα οδηγήσουν στη ραγδαία μείωση του αγροτικού πληθυσμού και την ερήμωση της υπαίθρου.

Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, δυστυχώς, απέτυχε πανηγυρικά, καθώς μόλις 2.000 περίπου κατόρθωσαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του φ/β σταθμού τους. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς (Ν. 4093/2012) ύψους 25-30% επί του τζίρου κατά περίπτωση, άλλαξε σε σημείο αφανισμού τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των εναπομεινάντων αγροτικών φωτοβολταϊκών, οδηγώντας πλήθος οικογενειών στην οικονομική καταστροφή τους. Η πιο φτωχή τάξη της χώρας καλέστηκε να πληρώσει ώστε να καλυφθεί ένα έλλειμμα για το οποίο δεν ευθύνεται. Το δε ποσό που της αναλογεί από τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ είναι αμελητέο σε σχέση με το σύνολο των ΑΠΕ.

Με το σχέδιο νόμου που δημοσίευσε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ και την αύξηση κατά 10% της έκτακτης εισφοράς δίνεται πλέον η χαριστική βολή στους αγρότες και αντί για συμπληρωματικό εισόδημα, φλερτάρουμε πλέον έντονα με τις κατασχέσεις και την αναστολή των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας. Επιπλέον όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν χρηματοδοτηθεί χάνουμε πλέον κάθε ελπίδα δανεισμού καθώς όλες οι Τράπεζες από την αρχή της φιλολογίας για αύξηση της εισφοράς έκαναν πίσω.

Το ΥΠΕΚΑ νομίζει ότι έχει να κάνει με επενδυτές ή επιχειρηματίες. Δεν είμαστε επενδυτές! Το σύνολο των χρημάτων που έχουμε δώσει, τόσο για την κατασκευή των σταθμών όσο και στη ΔΕΗ, προέρχονται από δανεισμό, τα επιτόκια του οποίου κυμαίνονται από 9.5-10.5 %.

Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να ανταποκριθεί κανείς στις υποχρεώσεις του όταν το 50% των εσόδων πηγαίνει στη Τράπεζα και ένα επιπλέον 40% κρατείται από τον ΛΑΓΗΕ. Με το 10% ή 5.500 ευρώ ετησίως που υπολείπεται, καλούμαστε να καλύψουμε έξοδα ύφους 15.000! ευρώ (έξοδα συντήρησης – ασφάλισης, οφειλές προς τους κατασκευαστές του σταθμού που δεν καλύφθηκαν από το δάνειο, εφορία κλπ). Δεν διαθέτουμε κεφάλαια, ευελπιστώντας να αποκτήσουμε ένα συμπληρωματικό εισόδημα υποθηκεύσαμε τα σπίτια μας και πλέον κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα.

Σχόλια