Ενέργεια: χρέη 1 δις. ευρώ – Στα όρια του κραχ η αγορά

0
19

xreh-energeia-99008Το 1 δισ. € ξεπερνά η «μαύρη τρύπα» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, το αστρονομικό αυτό ποσό επιμερίζεται σε οφειλές ύψους 350 εκατ. € προς τους ανεξάρτητους προμηθευτές ρεύματος, σε 300 εκατ. € στους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ και σε «φέσια» ύψους 150 εκατ. € που άφησαν οι εταιρείες Energa και Hellas Power.

Από αυτό το έλλειμμα έχουν προκληθεί οφειλές προς τη ΔΕΠΑ ύψους 450 εκατ. €. Από το τελευταίο ποσό τα περίπου 300 εκατ. € είναι των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και τα υπόλοιπα 150 εκατ. € από άλλους πελάτες της.

Oι 4 πηγές των χρεών

Οι τέσσερις βασικοί λόγοι που οδήγησαν στα χρέη είναι οι εξής:
1 Η μεγάλη αύξηση της αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές επιδότησης.
2 Η αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, ύψους  1,2 δισ. ευρώ.
3 Ο «καταχρηστικός», σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, τρόπος με τον οποίο η ΔΕΗ συμψηφίζει τις πληρωμές και τις οφειλές της κατά την εκκαθάριση των συναλλαγών της.
4 Το «σκάσιμο» των εταιρειών Energa και Hellas Power που άφησαν χρέη ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Μειωμένη ζήτηση ρεύματος

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τη μεγάλη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για 12 και 13 ώρες ημερησίως η τιμή χονδρικής πώλησης ρεύματος είναι μηδενική.

Επιπλέον, προτεραιότητα στην τροφοδοσία του δικτύου με ρεύμα έχουν τα φωτοβολταίκά, οι υπόλοιπες ΑΠΕ αλλά και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ.

Ρεύμα στο σύστημα δίνουν και οι θερμικές μονάδες των ιδιωτών και της ΔΕΗ, οι οποίες τις πρωινές είναι σβηστές.

Οι μονάδες μπαίνουν στο σύστημα όταν δύσει ο ήλιος και σβήσουν τα φωτοβολταϊκά, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ορθή λειτουργία τους και απειλεί την ευστάθεια της ηλεκτροδότησης.

Σχόλια