Συμμετοχή της HELMEPA σε διεθνές Συνέδριο για τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές

0
21

helmepa-synedrio-thalassia-aporrimmata-98937Η HELMEPA συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη και τη Διαχείριση των Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Marine Litter), που πραγματοποιήθηκε 10 – 12 Απριλίου στο Βερολίνο. Το Συνέδριο διοργάνωσε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας (UmweltBundesAmt – UBA) για λογαριασμό του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Συντονιστικά Κέντρα των Συνθηκών για την προστασία των Ευρωπαϊκών Περιφερειακών Θαλασσών.

Κύριος στόχος των εποικοδομητικών εργασιών του Συνεδρίου ήταν η κατάρτιση οδηγιών για τη θέσπιση ή περαιτέρω ανάπτυξη των Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης (Regional Action Plans) για τα απορρίμματα στις θάλασσες της Ευρώπης και συγκεκριμένα τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα.

Χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας, οι σύνεδροι που συμπεριλάμβαναν εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, μη-κυβερνητικών οργανισμών, της βιομηχανίας και πολιτικούς, είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για σημαντικά θέματα, όπως καθιέρωση γενικών/επιχειρησιακών στόχων, χρήση υλικών συσκευασίας, πηγές απορριμμάτων καθώς και υιοθέτηση αποτελεσματικών στρατηγικών για την κοινή αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη. Συζητήθηκαν επίσης επίκαιρα θέματα όπως η αξιοποίηση των αλιέων στην περισυλλογή απορριμμάτων από τη θάλασσα, τα μικροπλαστικά και η ενδεχόμενη επιβολή φόρου στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Peter Altmaier, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα για άμεση ανάληψη δράσης.

Η HELMEPA παρουσίασε συνοπτικά στους συνέδρους τις δραστηριότητές της για την παρακολούθηση και καταγραφή των απορριμμάτων, τόσο κατά τη διενέργεια ετήσιων καθαρισμών ακτών σε όλη την Ελλάδα, όσο και μέσω της παρατήρησης από πλοία-μέλη ογκωδών απορριμμάτων που πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου αναμένεται να ενισχύσουν την προσπάθεια για την κατάρτιση ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου για την πρόληψη της ρύπανσης των Ευρωπαϊκών ακτών και θαλασσών με απορρίμματα.

Σχόλια