«Φρένο» στις μικρές ανεμογεννήτριες

1
224

mikres-anemogennitries-98930«Φρένο» βάζει  στις μικρές ανεμογεννήτριες το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έθεσε προς διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ, καθώς αναστέλλει την αδειοδότηση  μέχρι να εκπονηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα.

Όπως μεταδίδει το energypress.gr, αυτό σημαίνει ότι «παγώνουν» οι περίπου 650 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για χορήγηση όρων σύνδεσης.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς εδώ και δυόμιση χρόνια, ο ν. 3851/2010 θέτει με λεπτομέρεια το πλαίσιο αδειοδότησης για τις μικρές ανεμογεννήτριες.

Από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν κατατεθεί πάνω από 650 αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς όρων σύνδεσης για μικρές ανεμογεννήτριες, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε ένα έργο που να αδειοδοτήθηκε και να προχώρησε.

Τα στελέχη της αγοράς αποδίδουν την κατάσταση στο γεγονός ότι ο αρμόδιος διαχειριστής δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην σύναψη των απαραίτητων συμβάσεων για καμία μικρή Α/Γ, κάτι που έφερε σε οικονομικό αδιέξοδο τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, «φρενάροντας» έναν υπολογίσιμο αριθμό επενδύσεων.

Άλλο ένα αρνητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις (μέσω του Ειδικού Προγράμματος) για μείωση της ταρίφας στις μικρές ανεμογεννήτριες, η οποία πλέον θα ρυθμίζεται όχι με νόμο αλλά με Υπουργική Απόφαση, όπως και στα φωτοβολταϊκά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΙΟΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ

Comments are closed.