Κρήτη: «όχι» σε ηλιοθερμικό σταθμό 70MW στη Σητεία είπε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

0
16

iliothermiko-siteia-kriti-98908Δεν «πέρασε» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 70 Μεγαβάτ στα Φουρνιά του δήμου Σητείας.

Η αρνητική απόφαση λήφθηκε ομόφωνα με το σκεπτικό ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα απορρίπτει την εγκατάσταση μεγάλων έργων ΑΠΕ στην Κρήτη, εάν δεν προηγηθεί  από την Πολιτεία ο ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός για το νησί.

Επίσης σχολιάστηκε αρνητικά για άλλη μια φορά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τα οφέλη που αποκομίζουν οι τοπικές κοινωνίες από τα έργα ΑΠΕ,  και τονίστηκε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική αποδοχή για να προχωρήσουν τα έργα.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, «η Περιφέρεια δεν είναι αντίθετη στις ΑΠΕ, θεωρεί όμως απαραίτητο η ανάπτυξή τους να γίνει βάσει σχεδιασμού και προϋποθέσεων, προκειμένου, αφενός να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας πάνω στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξή μας, και αφετέρου, να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό που σήμερα κρίνονται ως μη ικανοποιητικά». Ο κ. Καλογερής πρόσθεσε επίσης ότι «στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Κρήτης προσπαθώντας να καλύψει το κενό της πολιτείας και να προλάβει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει αναθέσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την εκπόνηση Μελέτης Χωροθέτησης των ΑΠΕ στο νησί η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο».

Σχόλια