Φωτοβολταϊκά: οι νέες ρυθμίσεις «παγώνουν» έργα 4.000 MW

0
6

fwtovoltaika-ruthmiseis-nomosxedio-98851Σε περίπου 4.000 MW υπολογίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών που «παγώνουν» λόγω των νέων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.

Πρόκειται για έργα που είχαν λάβει άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ, ωστόσο έχασαν τις προθεσμίες και πλέον εμπίπτουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναστέλλει τις διαδικασίες σύνδεσης ως το τέλος του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, η αναστολή των περαιτέρω διαδικασιών σύνδεσης αφορά όσους είχαν λάβει άδεια από τη ΡΑΕ ή όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ πριν να απαγορευτεί η εξέταση νέων αιτημάτων, τον Αύγουστο του 2012.

Όσοι είχαν τις άδειες αλλά δεν ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες διαδικασίες, θα πρέπει να περιμένουν ως το 2014.

Αντίθετα συνεχίζονται κανονικά τα έργα για τα οποία είχαν υπογραφεί συμβάσεις πώλησης με τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και με τον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΗΕ) ή συμβάσεις σύνδεσης με τη ΔΕΗ.

Η συνολική ισχύς των έργων αυτών εκτιμάται σε 1.000 με 1.200 MW, αλλά η εγγυημένη τιμή που θα πάρουν για την ενέργεια με την οποία θα τροφοδοτούν το σύστημα θα είναι αυτή που θα ισχύει τη στιγμή της ηλέκτρισής τους.

Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει επίσης τη δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών που έχουν καταθέσει οι επενδυτές, στην περίπτωση που δηλώνουν ρητά ότι δεν θα υλοποιήσουν την επένδυσή τους.

Επιπλέον, η ειδική εισφορά επί του τζίρου καθορίζεται από 37% έως 40% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4093/2012 με τον οποίο θεσπίστηκε η ειδική εισφορά.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι προβλέπει για τα φωτοβολταϊκά το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Σχόλια