Αιγιάλεια: συνοδεία ΜΑΤ ξεκίνησε η κατασκευή του ΧΥΤΑ – Πολεμικό κλίμα

0
10

xyta-aigialeias-mat-98727Με παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ ξεκίνησε το πρωί η κατασκευή του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή Παπανικολού στη δυτική Αιγιάλεια στην Αχαΐα.

Τη δίοδο προς τον ΧΥΤΑ έχουν αποκλείσει εννέα διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ στην περιοχή συγκεντρώνονται κάτοικοι του γειτονικού Ερινεού.

Συγκεκριμένα οι κλούβες των ΜΑΤ μαζί με πυροσβεστικά οχήματα έχουν αποκλείσει το δρόμο από Καμάρες για Ερινεό, από Καμάρες προς Σαλμενίκο αλλά και την Γέφυρα Σαρκούνα.

Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία της αστυνομίας, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες στον Ερινεό και τα γύρω χωριά, ενημερώνοντας τους κατοίκους για την έκτακτη κατάσταση.

Τα μηχανήματα κατασκευής του ΧΥΤΑ Αιγιάλειας μεταφέρθηκαν στο χώρο τις πρώτες πρωινές ώρες συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και ξεκίνησαν τις εργασίες τους από τις εκσκαφές σε αγροτικές εκτάσεις.

Σημειώνεται πως και στην ανατολική Αιγιάλεια οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους χαρακτηρίζοντας τον επιλεγμένο χώρο “προβληματικό” και “ακατάλληλο”.

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων και Φορέων Ανατολικής Αιγιάλειας καταγγέλλει ότι ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί πλέον ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων, αλλά ως Χώρος  Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων (ΧΑΔΑ), δηλαδή παράνομη χωματερή. και υποστηρίζει ότι τα απορρίμματα μένουν για πολύ χρόνο ασκέπαστα, με συνέπεια τα όμβρια ύδατα να καταλήγουν στο χώρο ταφής και στη συνέχεια να εκβάλλονται μολυσμένα στον παρακείμενο Θολοπόταμο, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και τον Κορινθιακό Κόλπο αντί να περνούν από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού που δεν λειτουργεί.

econews

Σχόλια