Ευρεία εφαρμογή του net metering σε οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στην Κύπρο

0
49

fotovoltaika-net-metering-kypros-98739Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) την Παρασκευή 12 Απριλίου ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη Μεγαλόνησο.

Μεταξύ άλλων προτάθηκε η εφαρμογή του net metering, του συμψηφισμού δηλαδή ανάμεσα στην παραγόμενη και την καταναλισκόμενη ενέργεια, σε μεγάλη κλίμακα.

Πέραν της εφαρμογής του net metering στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα με προτεραιότητα στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα υπόλοιπα μέτρα περιλαμβάνουν: την εφαρμογή ενός σχεδίου που θα επιτρέπει στους βιομηχανικούς και μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές να αναπτύξουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά συστήματα και την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τα φωτοβολταϊκά έργα που εγκρίθηκαν με δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς τον περασμένο Ιανουάριο.

Στόχος της ΡΑΕΚ είναι να περιοριστεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά που θα εφαρμόσουν το net metering, με παράλληλη εξοικονόμηση καυσίμων και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλος στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή των φωτοβολταϊκών έργων.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης της οποίας διέρχεται η Κύπρος, αλλά και η ευστάθεια και ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

—Το Net metering στην Κύπρο

Η Κύπρος παρουσίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα net metering σε επιλεγμένα κυβερνητικά κτήρια και κοινότητες πριν από έξι μήνες.

Στόχος ήταν η αποκόμιση εμπειριών και γνώσεων για την εφαρμογή του net metering στο κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, το κυπριακό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2012 απεφάνθη ότι το net metering αποτελεί ένα μηχανισμό ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην επαρχία.

Ωστόσο, η πρόσφατη οικονομική κρίση φαίνεται ότι πυροδότησε την εφαρμογή του μηχανισμού σε μεγάλη κλίμακα ως μέσο για την επανεκκίνηση της δοκιμαζόμενης κυπριακής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι την ευρεία εφαρμογή του net metering στην Ελλάδα έχει προτείνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών “ΗΛΙΟΣ”.

econews

Σχόλια