ΔΕΗ: πρωτομαγιάτικες αυξήσεις και θερινή απελευθέρωση τιμολογίων

0
9

dei-auxiseis-timologia-98761Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Μαΐου και απελευθέρωση των τιμών από την 1η Ιουλίου προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου έχει στόχο την εναρμόνιση των τιμολογίων με το κόστος παραγωγής.

Ο υπουργός χαρακτήρισε “χαμηλό” το ποσοστό των επικείμενων αυξήσεων της 1ης Μαΐου και υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ οφείλει να συμβουλεύεται τη ΡΑΕ προτού προχωρήσει σε νέες αυξήσεις.

Εντωμεταξύ, χιλιάδες είναι οι καταναλωτές της ΔΕΗ που αιτούνται διακανονισμούς των οφειλών τους και ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αιτήσεις για ένταξη στο ΚΟΤ, που προσφέρει έκπτωση έως και 42% έναντι των βασικών τιμολογίων της ΔΕΗ, έχουν εκτιναχθεί, και φτάνουν σήμερα τις 180.000.

Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ, κάθε μήνα οι αποκοπές ρεύματος φτάνουν τις 30.000 (μεγάλο ποσοστό επανασυνδέεται τις επόμενες ημέρες), ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχονται πλέον σε 1,3 δισ. ευρώ και οι διακανονισμοί τον αριθμό των 700.000.

—Παπαγεωργίου για υδρογονάνθρακες-ενεργειακές συνδέσεις

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι «αξιολογούμε τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών για να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για τα εγχώρια κοιτάσματα και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την αξιοποίησή τους σε μεγάλη κλίμακα, αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία».

Τέλος, αναφερόμενος στις ενεργειακές διασυνδέσεις έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα, που είναι ζωτικό κομμάτι των εμπορικών και ναυτικών δρόμων που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση να επεκτείνει τον ρόλο της στην ενέργεια.

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη θέση. Υλοποιούμε όσα χρειάζονται για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο και δρομολογούνται ενεργειακά σχέδια που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζαν πολύ μακρινά», κατέληξε ο υφυπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, την κύρωση του μνημονίου κατανόησης για τον αγωγό IGI (Ελλάδα- Ιταλία) που εξακολουθεί να αποτελεί έργο ενδιαφέροντος για ΕΕ, κ.α.

econews

Σχόλια