Φωτοβολταϊκά-ΣΠΕΦ: εξώδικο κατά ΥΠΕΚΑ-φορέων ενέργειας γιατί επέτρεψαν νέες άδειες

0
16

spef-fotovoltaika-exodiko-98669Εξώδικο προς το ΥΠΕΚΑ, το ΛΑΓΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΕ απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) καταγγέλλοντας παραλείψεις και καθυστέρηση ενός έτους στη διακοπή των αδειοδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι εθνικοί στόχοι διείσδυσης και να δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην αγορά και να διογκωθούν τα ελλείμματα προς τους παραγωγούς.

Ο ΣΠΕΦ καλεί το ΥΠΕΚΑ και τους τρεις ενεργειακούς φορείς να εφαρμόσουν το ισχύον νομικό πλαίσιο, να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους εθνικούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ, να απόσχουν από την έκδοση άλλων αδειών και να προβούν στην άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, ο ΣΠΕΦ θα αναζητήσει με κάθε νόμιμο μέσο την αποκατάσταση της ζημιάς που θα έχουν οι παραγωγοί – μέλη του από τις παραλείψεις των δημόσιων φορέων.

Όπως μεταδίδει το energypress, ο ΣΠΕΦ χαρακτηρίζει ως «απελπιστική» την κατάσταση στον τομέα των ΑΠΕ, με υπερημερίες στην εξόφληση των παραγωγών που ξεπερνούν τις 160 ημέρες.  Σημειώνει περαιτέρω ότι οι συμβολαιοποιήσεις φωτοβολταϊκών έργων έφτασαν τον εθνικό στόχο του 2014 (1500 MW) ήδη από τον Αύγουστο του 2011, αλλά παρόλα αυτά η αναστολή αδειοδότησης δεν αποφασίστηκε παρά ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2012.

Και αυτό, «παρότι οι φορείς προς τους οποίους εστάλη το εξώδικο είχαν απόλυτη γνώση της πραγματικής κατάστασης και της άναρχης υπέρβασης των εθνικών στόχων εγκατεστημένης ισχύος και συνεπώς μπορούσαν εύκολα εκ της θέσεώς τους να προβλέψουν και να προλάβουν τα επερχόμενα προβλήματα» αναφέρει ο ΣΠΕΦ.

Ο ΣΠΕΦ κατηγορεί επίσης τους αποδέκτες του εξωδίκου ότι δεν έχουν πράξει τίποτα για μια σειρά στρεβλώσεων στην Οριακή Τιμή Συστήματος που απομειώνουν την οικονομική επάρκεια του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, με πρώτη το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα του ΣΠΕΦ για διακοπή στις αδειοδοτήσεις έρχεται σε αντιδιαστολή με τις προτάσεις άλλων φορέων όπως ο ΣΕΦ που ζητούν εξυγίανση του τοπίου με ανάκληση των ανενεργών αδειών που δημιουργούν συνθήκες πλασματικού κορεσμού.

Σχόλια