Πυρηνικά: διαρροή στο Κοζλοντούι – Έκλεισε άρον άρον η μονάδα στη Βουλγαρία

0
466

pyrinika-kozlontoui-ellada-98699Διακόπηκε η λειτουργία της πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας κατόπιν διαρροής υδρογόνου που σημειώθηκε στο σύστημα ψύξης.

Συγκεκριμένα τέθηκε εκτός λειτουργίας μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος και όχι κάποιο «πυρηνικό τμήμα».

Αξιωματούχοι από τη γείτονα διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για διαρροή ραδιενέργειας, ενώ ο εκπρόσωπος της πυρηνικής μονάδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει πότε θα επανέλθει σε λειτουργία το συγκεκριμένο τμήμα ή τι είδους ενέργειες είναι απαραίτητο να γίνουν στο τμήμα αυτό.

Ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.

Στο Κοζλοντούι λειτουργούν σήμερα δύο αντιδραστήρες ρωσικές κατασκευής, ισχύος 1000 megawatt ο καθένας.

Δύο παλαιότεροι αντιδραστήρες τέθηκαν οριστικά εκτός λειτουργίας το 2006 με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σόφια είχε ζητήσει να επαναλειτουργήσουν το 2009 εν μέσω της κρίσης με την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλγαρική κυβέρνηση απεργαζόταν  σχέδια για μια νέα, έβδομη πυρηνική μονάδα στο Κοζλοντούι μαζί με εκείνα για διεύρυνση του κύκλου ζωής των δυο υφιστάμενων αντιδραστήρων του προβληματικού εργοστασίου έως το 2030.

Οι υπόλοιποι τέσσερις παλαιοί αντιδραστήρες, ρωσικής τεχνολογίας αντίστοιχης με εκείνης του Τσέρνομπιλ, υποτίθεται ότι βρίσκονται σε φάση αποξήλωσης,ωστόσο, παρά τη γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η διαδικασία εξελίσσεται με ρυθμούς “χελώνας”.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το δημοψήφισμα για την πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία σημαδεύτηκε από ποσοστό αποχής της τάξης του 80%. Από τους 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους που συμμετείχαν το 61% ψήφισε “ναι” και 39% τάχθηκε “κατά”.

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από τον υψηλό βαθμό κινδύνου που παρουσιάζει ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 225 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

econews

 

Σχόλια