Ηλεκτρική ενέργεια: πτώση κατανάλωσης 8% στο τρίμηνο – Εντυπωσιακή άνοδος στα υδροηλεκτρικά

0
8

ilektriki-energeia-ape-martios-98691Μείωση της τάξης του 8% κατέγραψε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας  (ΑΔΜΗΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ  στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε κατά 7,99% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

 To μήνα Μάρτιο η πτώση ήταν 7,69% με την καθαρή ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στο διασυνδεδεμένο σύστημα (90% της εγχώριας καθαρής ζήτησης) να διαμορφώνεται στις 3,78 εκατ. MWh.

Όσον αφορά στη διείσδυση των ΑΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η παραγωγή τους αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από την άλλη πλευρά λιγνίτες και φυσικό αέριο κατέγραψαν πτώση 19% και 33% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από αιολικά και φωτοβολταϊκά, η τεχνολογία που πρωταγωνίστησε ήταν τα υδροηλεκτρικά χάρη στις αυξημένες βροχοπτώσεις. Αναλυτικότερα, η παραγωγή των υδροηλεκτρικών στο τρίμηνο είναι τριπλάσια από πέρυσι, ενώ τον μήνα Μάρτιο πενταπλασιάστηκε.

Τέλος, αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερη -περίπου 5%- καθώς δεν συνυπολογίστηκε η παραγωγή (και συνεπακόλουθα η κατανάλωση αφού η ενέργεια δεν αποθηκεύεται) από φωτοβολταϊκά συνδεδεμένα με το δίκτυο χαμηλής τάσης, τα οποία έχουν καταγράψει πολύ υψηλό βαθμό διείσδυσης.

econews

 

 

Σχόλια