Τα φωτοβολταϊκά στηρίζουν το οικονομικό «μπουμ» στην Τουρκία – 4GW ως το 2017 χωρίς άδειες για τους «μικρούς»

0
35

fotovoltaika-tourkia-98705Το 2013 αναμένεται να αποτελέσει κομβικό έτος για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Τουρκία καθώς η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της γείτονος δρομολογεί τη διάθεση αδειών για μεγάλα έργα ισχύος άνω του ενός Μεγαβάτ.

Στόχος των Τούρκων είναι η σωρευτική φωτοβολταϊκή ισχύς να έχει ξεπεράσει τα τέσσερα Γιγαβάτ ως το 2017.

Μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζεται η αδειοδότηση μεγάλων έργων στα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος άνω των 600 Μεγαβάτ.

Παρότι, η συγκεκριμένη πολιτική αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στον κλάδο, πολύ καλές προοπτικές παρουσιάζει και η αγορά μικρότερων έργων, κάτω του ενός Μεγαβάτ, για τα οποία δεν απαιτείται άδεια παραγωγής.

Συνολικά, αναμένεται να προστεθούν 70 νέα Μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά έργα αυτής της κατηγορίας κατά το τρέχον έτος.

Ο νόμος 5346 περί “Χρήσης ΑΠΕ για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας” θα επιτρέπει στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να αντισταθμίζουν το κόστος κατανάλωσης με την παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος κάτω του ενός Μεγαβάτ και έχει ήδη δημιουργήσει αξιοσημείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αυτό οφείλεται τόσο στο πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνει τους μεγάλους καταναλωτές -με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 25.000 Κιλοβατωρών- όσο και στα μειωμένα κόστη εγκατάστασης που υπολογίζονται κάτω των 2 δολαρίων ανά Βατ.

Σύμφωνα με την καναδική ClearSky Advisors, η Τουρκία θα ξεπεράσει τα 4 Γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος ως το 2017 από 6,5-7 Μεγαβάτ σήμερα.

Ήδη η Seiso Energy, Inc. και η ιαπωνική Panasonic αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 500 Κιλοβάτ, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, ενώ το 2012 προστέθηκαν 2 Μεγαβάτ.

Η έκρηξη που προετοιμάζεται στα φωτοβολταϊκά στην Τουρκία συνδέεται με την οικονομική άνθηση και τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της γείτονος, η οποία εν πολλοίς εξαρτάται από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή της ασφάλεια.

Παράλληλα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει ετήσιους ρυθμούς αύξησης της τάξης του 8% την τελευταία δεκαετία καθιστώντας την Τουρκία τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

econews

Σχόλια