Σαμαράς: “τα πράγματα αλλάζουν” – Τι είπε για “χαράτσι” ΔΕΗ, ακίνητα και ανέργους

0
12

dei-xaratsi-samaras-98703“Οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 2,8 δισ. Ευρώ και τη δρομολόγηση της επόμενης ύψους 6 δισ. Ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στη φορολογία των ακινήτων και ειδικότερα στην είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το χαράτσι θα επιβληθεί και φέτος μέσω ΔΕΗ, μειωμένο κατά 15%, ενώ διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι το 2014 η φορολογία των ακινήτων θα απεξαρτηθεί από τη ΔΕΗ και θα είναι αισθητά χαμηλότερη, από τις μικρότερες στην Ευρώπη.

Κατά τ’ άλλα ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα εξής:

* προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων και των νοικοκυριών, που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους,

*πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών.

*πρόγραμμα για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, από τους οποίους, 4.000 ως το τέλος της φετινής χρονιάς με προτεραιότητα στους επίορκους και προσλήψεις ισάριθμών με αξιοκρατικά κριτήρια.

* αρχίζει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου

*ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «πριν λίγους μήνες, αλλάξαμε τους «εξωτερικούς» όρους της δανειακής σύμβασης: Πετύχαμε νέο κούρεμα του χρέους, μείωση επιτοκίων στα μισά περίπου απ” ότι πληρώναμε το 2010, αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία. Και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία, που για χρόνια θα μας κυνηγούσε. Τώρα αρχίσαμε να αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής μέσα στη χώρα».

Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι “την ώρα που η ανασφάλεια διαχέεται παντού, η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη, ενώ άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας”.

Ο Αν. Σαμαράς επανέλαβε τον μείζονα στόχο: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Είπε δε ότι τώρα η κυβέρνηση αγωνίζεται για επενδύσεις και ανάκαμψη, ήδη αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητά της- μόνο πέρσι βελτιώθηκε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη κατά 22 θέσεις– και για πρώτη φορά ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη ενώ προβλέπεται και ρεκόρ στον τουρισμό.

Σχόλια