Νέο ταμείο διευκολύνει τις επενδύσεις στην ύπαιθρο

0
7

tameio-ependuseis-upaithros-98571Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημιουργία του νέου Ταμείου Επενδύσεων για Αγρότες.

Όπως μεταδίδουν tanea.gr, το Ταμείο, με προϋπολογισμό  253 εκατ. ευρώ, θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια και εγγυητικές επιστολές σε όλους τους αγρότες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που πρόκειται να επενδύσουν στην ύπαιθρο μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Στο νέο Ταμείο το Δημόσιο θα καταβάλει 115 εκατ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 και τα υπόλοιπα κεφάλαια ύψους 138 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλουν οι τράπεζες που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν σε αυτό. Χθες μάλιστα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το νέο Ταμείο φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι αγρότες και συνίσταται στην αδυναμία εξασφάλισης μέσω δανείου το 30% του συνολικού προϋπολογισμού καθεμιάς από τις αγροτικές επενδύσεις, όπως προβλέπεται στα κοινοτικά προγράμματα.

Το υπόλοιπο 50% του προϋπολογισμού καλύπτεται από την επιδότηση και το εναπομείναν 20% από ίδια συμμετοχή του παραγωγού.

Ωστόσο, για να λάβουν την επιδότηση οι αγρότες πρέπει πρώτα να πάρουν από την τράπεζα εγγυητική επιστολή και δάνειο, κάτι που είναι σχετικά δύσκολο. Σε αυτό το πλαίσιο τον ρόλο του χρηματοδότη θα παίξει το νέο Ταμείο, ξεμπλοκάροντας «παγωμένες» επενδύσεις.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει το σύνολο των επενδύσεων που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν εφέτος από κοινοτικά προγράμματα, δηλαδή 6.000 κυρίως μικρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, 330 στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, και αργότερα ίσως και επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα.

Σχόλια