Ανακυκλώνουν μέταλλα από αποτεφρωμένα πτώματα

0
37

anakuklwsi-apotefrwsi-nekrwn-98609Μεταλλικά μέρη νεκρών ανθρώπων ανακυκλώνονται σε πινακίδες, εξαρτήματα αυτοκινήτων και μηχανές αεροπλάνων.

«Σιδερένιοι γοφοί», λάμες, μεταλλικές πλάκες, σφραγίσματα, ακόμα και βίδες σε πόδια και κρανία συλλέγονται μετά την αποτέφρωση και πωλούνται στην ολλανδική εταιρεία OrthoMetals, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ που ξεκίνησε στο Βερολίνο το 2004.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, όλα τα μέταλλα υψηλής αξίας που αντέχουν στην καύση πωλούνται σε αυτοκινητοβιομηχανίες και αεροπορικές εταιρείες για καλό σκοπό, αφού τα έσοδα δωρίζονται σε φιλανθρωπίες.

Στα πολύτιμα μέταλλα που συλλέγονται περιλαμβάνονται το κοβάλτιο και το τιτάνιο από τα οδοντικά εμφυτεύματα των νεκρών.

Το τιτάνιο επαναχρησιμοποιείται στις μηχανές αεροσκαφών, ενώ τα λιγότερο πολύτιμα μέταλλα λιώνονται και πωλούνται για την κατασκευή αντικειμένων γενικής χρήσης όπως πινακίδες και μπαταρίες.

Από το 2004 έχει συγκεντρωθεί και δοθεί σε φιλανθρωπία ποσό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της OrthoMetals, περίπου τα μισά από τα 260 κρεματόρια της Βρετανίας συμμετέχουν στο πρότζεκτ, που παράγει περίπου 75 τόνους μετάλλων ετησίως.

Πριν την αποτέφρωση οι συγγενείς ρωτώνται αν θέλουν να κρατήσουν τα μεταλλικά μέρη των αγαπημένων τους, ωστόσο στην πλειοψηφία τους απαντούν όχι και συναινούν στην ανακύκλωση.

Μετά την αποτέφρωση οι στάχτες καταλήγουν σε ειδική συσκευή που διαχωρίζει τα μέταλλα από τα λείψανα. Στη συνέχεια τα μέταλλα φορτώνονται και μεταφέρονται στις μονάδες ανακύκλωσης.

econews

Σχόλια