Κύπρος: τον Ιούνιο οι γεωτρήσεις το φθινόπωρο τα αποτελέσματα για το "Οικόπεδο 12"

0
3

noble-energy-oikopedo-12-98447Αρχές φθινοπώρου αναμένονται τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία Noble Energy στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ τον Ιούνιο, σύμφωνα με δηλώσεις του ο προέδρος της αμερικανικής εταιρείας, Τσαρλς Ντέιβιντσον.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη,  ο κ. Ντέιβιντσον δήλωσε πως η Noble «έδωσε στην κυβέρνηση κατάλογο ενδιαφερομένων επενδυτών, οι οποίοι επιθυμούν να εμπλακούν ως στρατηγικοί επενδυτές στο οικόπεδο 12″ και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει τη γεώτρηση τον Ιούνιο και τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά μετά την πάροδο δύο-τριών μηνών.

«Με τη λήξη της γεώτρησης θα έχουμε πολύ πιο καθαρή εικόνα σε ό,τι αφορά το ακριβές και αξιόπιστο μέγεθος του κοιτάσματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, μετά τη συνάντηση.

Στη συνάντηση «συζητήθηκε ενδελεχώς η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εταιρεία, με βάση το συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει για την εκμετάλλευση του τεμαχίου Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε πως «η εταιρεία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετέβησαν στο Ισραήλ για σειρά επαφών που αφορούν κυρίως στα ενεργειακά θέματα και στη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ΝΑ Μεσογείου.

Η Κύπρος, όπως προκύπτει και από δημόσιες τοποθετήσεις Κυπρίων αξιωματούχων,  είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή σταθμού LNG στο έδαφός της ενώ αναμένεται να ληφθούν επί τούτου αποφάσεις.

Σύμφωνα με κυπριακά Μέσα, η επίσκεψη Κασουλίδη – Λακκοτρύπη αποσκοπεί και για να προετοιμάσει το έδαφος και ενόψει τής εκεί μετάβασης του Προέδρου Αναστασιάδη το Μάιο.

Έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που η Άγκυρα εντείνει τις πιέσεις της προς την οικονομικά ευάλωτη Κύπρο και αποκαθιστά τις σχέσεις της με το Ισραήλ προκειμένου να αποκτήσει το προβάδισμα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου.

econews

Σχόλια