Μικρές ανεμογεννήτριες: η ανάπτυξη της αγοράς και η κάθετη τεχνολογία που ανταγωνίζεται τις συμβατικές

0
34

mikres-anemogennitries-alaska-98404Οι μικρές ανεμογεννήτριες θα δουν την ισχύ τους σχεδόν να διπλασιάζεται την επόμενη πενταετία, από 86 Μεγαβάτ το 2012 σε 172 Μεγαβάτ το 2018, σε μια αγορά της τάξης των 3,3 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Navigant Research, η πιστοποίηση των συστημάτων μικρών ανεμογεννητριών, η ύπαρξη εκατοντάδων κατασκευαστών ανά τον κόσμο και η δημιουργία εθνικών και τοπικών ενώσεων επενδυτών στις μικρές ανεμογεννήτριες σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου.

Ως αγορές με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας με μικρές ανεμογεννήτριες κατονομάζονται αυτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας.

Σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης παρουσιάζονται επίσης λόγω των ενεργειακών αναγκών σε απομακρυσμένες περιοχές, σε στρατιωτικές και τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές αλλά και λόγω των υψηλών διακυμάνσεων στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

—Κάθετες μικρές/μεγάλες ανεμογεννήτριες στην Αλάσκα

Το απομακρυσμένο χωριό Igiugig στην Αλάσκα των ΗΠΑ, με πληθυσμό 50 κατοίκων, είναι το πρώτο που θα παρουσιάσει μια νέα προσέγγιση στην αιολική ενέργεια: μια τεχνολογία που όπως υποστηρίζουν οι εφευρέτες της, μπορεί να αυξήσει την ηλεκτροπαραγωγή από μικρές ανεμογεννήτριες με χαμηλότερο και πιο προσιτό κόστος.

Κόντρα στην τάση που θέλει ολοένα και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες για μεγαλύτερη απόδοση και εξοικονόμηση κόστους, ο Τζον Ντάμπρι, καθηγητής αεροναυπηγικής και βιομηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), παρουσίασε μια “αιρετική” ιδέα: το “κλειδί” για τη μείωση κόστους είναι μικρές κάθετες ανεμογεννήτριες σε βέλτιστες διατάξεις προσδιορισμένες μέσα από μαθηματικά μοντέλα, ώστε η καθεμιά να μεγιστοποιεί την απόδοση της παρακείμενής της.

Οι πρώτες δέκα ανεμογεννήτριες του Ντάμπρι θα εγκατασταθούν εντός του 2013 με απώτερο στόχο την εγκατάσταση 50 με 70 που θα αντικαταστήσουν τις πετρελαιογεννήτριες που τροφοδοτούν το απομακρυσμένο χωριό.

Όπως συνήθως συμβαίνει, η περιδίνηση του αέρα από τις ανεμογεννήτριες δημιουργεί αναταράξεις που περιορίζει την απόδοση και επιτείνει τη φθορά των παρακείμενων ανεμογεννητριών.

Ο Ντάμπρι υποστηρίζει ότι οι κάθετες μικρές ανεμογεννήτριες δίνουν μια ώθηση που ενισχύει τις υπόλοιπες ανεμογεννήτριες του πάρκου εάν τοποθετηθούν στη σωστή διάταξη.

Σε αυτό τον τύπο ανεμογεννήτριας οι έλικες είναι τοποθετημένες κάθετα, σαν καθίσματα σε καρουζέλ. Η κάθετη διάταξη των ελίκων επιτρέπει τη “συλλογή” μεγαλύτερης ισχύος αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες, ενώ η διάταξη των κάθετων ανεμογεννητριών επιτρέπει με τη σειρά της την τοποθέτηση περισσοτέρων σε δεδομένη επιφάνεια.

Οι κάθετες ανεμογεννήτριες του Ντάμπρι έχουν ύψος 10 μέτρα και παράγουν ισχύ 3-5 Κιλοβάτ. Σύμφωνα με τον εφευρέτη τους, έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής όπως και έξοδα συντήρησης, ενώ επίσης είναι αθόρυβες και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα πτηνά.

Ωστόσο, δεν λείπουν τα μειονεκτήματα όπως η χαμηλότερη αποδοτικότητα σε σύγκριση με τις συμβατικές και η κίνηση των ελίκων συχνά κόντρα στον άνεμο τάση που αυξάνει τις φθορές.

Οι επικριτές της τεχνολογίας όπως ο Φορκ Φέλκερ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιολικής Τεχνολογίας του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμης Ενέργειας των ΗΠΑ επισημαίνει ότι θα είχε πιθανότητες επιτυχίας σε μικρές εφαρμογές όπως το χωριό στην Αλάσκα και όχι θεωρούμενες ως όχημα αναμόρφωσης του συνόλου της ενεργειακής οικονομίας.

econews

Σχόλια