«Γιορτή πυρηνικών» στο Ιράν – Εγκαινιάστηκαν δυο νέα μεταλλεία ουρανίου

0
11

metalleia-ouraniou-iran-98392Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία δύο μεταλλεία ουρανίου και ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής «κίτρινου κέικ», ουρανιούχου συμπυκνώματος που χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Εγκαινιάζοντας τα μεταλλεία που θα τροφοδοτούν τη νέα μονάδα η Τεχεράνη ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα, λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Ιρανών αξιωματούχων με τις μεγάλες δυνάμεις στο Καζακστάν.

Η ημέρομηνία των εγκαινίων δεν είναι τυχαία, αφού η Τρίτη γιορτάζεται στο Ιράν η «Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας».

Οι εξορύξεις ουρανίου στα δυο μεταλλεία, στην κεντρική πόλη Yazd, θα φτάνουν σε βάθος τα 350 μέτρα, ενώ η νέα μονάδα στην περιοχή Ardakan θα παράγει 66  τόνους «κίτρινου κέικ» ετησίως.

Οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ωστόσο η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα, που περιλαμβάνει και τον εμπλουτισμό ουρανίου, έχει ειρηνικούς σκοπούς.

«Οι μεγάλες δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη, όμως το Ιράν είναι ήδη πυρηνική δύναμη», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, κατά την ομιλία του στον εθνικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

«Η πυρηνική τεχνολογία και η ενέργεια και η επιστήμη έχουν πλέον θεσμοθετηθεί. Όλα τα στάδια είναι στον έλεγχό μας και κάθε ημέρα που προχωράμε μπροστά ένας νέος ορίζοντας ανοίγει στο Ιρανικό έθνος», προσέθεσε.

econews

Σχόλια