Φωτοβολταϊκά: αναταράξεις στην Κίνα και “κίτρινος πυρετός” στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

0
5

fotovoltaika-kina-europi-98410Παρότι η Κίνα προβάλλεται ως γη της επαγγελίας για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών την επόμενη δεκαετία, η τελευταία έκθεση του NPD Solarbuzz υποστηρίζει ότι οι διακυμάνσεις της ζήτησης στον ασιατικό γίγαντα μπορεί να σημάνουν υψηλότερα κέρδη για τους προμηθευτές εξοπλισμού που βασίζονται σε άλλες αγορές.

Σύμφωνα με το NPD Solarbuzz Quarterly, η ζήτηση στην Κίνα ως τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα κυμανθεί από 0,9 έως 3,6 Γιγαβάτ ανά τρίμηνο.

Παρότι οι αναλυτές περιμένουν αύξηση ζήτησης έως και 20% τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, η διαχείριση αποθεμάτων για τις εταιρείες που βασίζονται στην κινεζική αγορά θα γίνει προβληματική, ενώ άλλες εταιρείες που βασίζονται σε κατασκευαστές εκτός Κίνας θα επωφεληθούν από περισσότερο προβλέψιμα επίπεδα ζήτησης.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, η ζήτηση στην Ευρώπη θα κυμανθεί μεταξύ 2,7 και 3,2 Γιγαβάτ από τρίμηνο σε τρίμηνο, με το 65% να προέρχεται από τις αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Σταθερή και προβλέψιμη αναμένεται να είναι η ζήτηση σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και τις αναπτυσσόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

—Κίτρινος πυρετός

Στις 3 Απριλίου 2013, η Συμμαχία για Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια (AFASE) με επιστολή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου, που υπογράφουν εκπρόσωποι εκατοντάδων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του κλάδου της ηλιακής ενέργειας, ζήτησε την απόρριψη των μέτρων κατά των κινεζικών προϊόντων.

Η AFASE θεωρεί τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα καταστροφικούς για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη με αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές και τη ζήτηση.

Η ανοιχτή επιστολή του φορέα προς τον Επίτροπο Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ αναφέρει ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην Ευρώπη οφείλονται στη μείωση των εγγυημένων τιμών και όχι στο (υπό διερεύνηση) ντάμπινγκ των Κινέζων.

Αντίστοιχη άποψη εκφράζουν 120 Ευρωπαίοι εγκαταστάτες που συμμετείχαν σε έρευνα της EuPD Research.

Οι εγκαταστάτες ανησυχούν ότι η επιβολή κυρώσεων στα κινεζικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, να θέσει σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα να επηρεαστούν εξατίας της συνεργασίας τους με Κινέζους προμηθευτές.

econews

Σχόλια