ΕΦΕΤ: θετικά 36 δείγματα – Οι διαδρομές του αλογίσου κρέατος

0
13

efet-elegxoi-kreas-alogou-98376Ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος ελέγχων του ΕΦΕΤ για την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ελήφθησαν συνολικά 288 δείγματα, που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων όπως κρέας, κιμάς, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια και κεμπάπ.

Εξ αυτών, τα 251 ήταν αρνητικά και τα 36 θετικά.

Σε ότι αφορά στα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ υποβλήθηκαν και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), έχουν εκδοθεί είκοσι 24 αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά.

Σημειώνεται ότι ένας μικρός αριθμός δειγμάτων που αφορά ελέγχους που προέκυψαν από καταγγελίες καταναλωτών είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η διαδρομή

Από την όλη ελεγκτική δραστηριότητα προκύπτει ότι οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος, που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου, ήταν κατά βάση η Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στην χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν περαιτέρω αναλυτική πληροφόρηση, σχετικά με το θέμα της παρουσίας κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ (http://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/horse_meat_alertgr).

econews, ΕΦΕΤ

Σχόλια