Κάτοικοι της Πεντέλης κατά του φωτοβολταϊκού της Εκκλησίας – Διαψεύδει η Αρχιεπισκοπή

0
19

fotovoltaika-ekklisias-penteli-98357Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από την Εκκλησία στην Πεντέλη πραγματοποίησαν χθες Κυριακή (7/4) κάτοικοι της περιοχής.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 11.30 π.μ. της Κυριακής, στην πλατεία Νέας Πεντέλης.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο κ. Αντώνης Γιάννενας, μέλος της επιτροπής κατοίκων, με το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα «να παρακάμπτει την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία και, αν υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια, να υλοποιεί την επένδυσή της σε “ανάλογη έκταση'». Οι κάτοικοι εκτιμούν ότι η ανάλογη έκταση θα είναι πάλι στην Πεντέλη, καθώς οι εκτάσεις ιδιοκτησίας της Εκκλησίας είναι διακατεχόμενες.

Από την πλευρά της η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί αβάσιμους τους φόβους των κατοίκων και επισημαίνει διά στόματος του διευθυντή επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής, Χάρη Κονιδάρη, ότι «δεν υπάρχει πλέον κανένα ζήτημα δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη».

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τα ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στην Εκκλησία της Κρήτης και σε όλα τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ιδρύματα, μονές, ενορίες, μητροπόλεις κ.λπ.) νοούνται ως ιδιωτικά.

Εντασσόμενα στο προνομιακό καθεστώς που δημιούργησε ο ν.3894/10 για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων, τα ακίνητα της Εκκλησίας αποκτούν προνομιακή μεταχείριση: για παράδειγμα, σε περιοχές με εγκεκριμένα σχέδια πόλης θα έχουν το δικαίωμα να παρεκκλίνουν από τους περιορισμούς και τους όρους δόμησης (να υπερβούν συντελεστές δόμησης, όρια κάλυψης και ύψους κ.λπ.).

Για την ιστορία, το υπουργείο Περιβάλλοντος το Μάρτιο του 2012 είχε απορρίψει την τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη, καθώς η επένδυση θεωρήθηκε «μη ώριμη» , ενώ δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη.

Την τροπολογία, που προέβλεπε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου από την Εκκλησία της Ελλάδος στο Πεντελικό όρος υπό την προϋπόθεση ότι θα αναδασωθεί έκταση 20.000 στρεμμάτων, είχαν καταθέσει στο νομοσχέδιο για το «Ήλιος» και το Ελληνικό οι βουλευτές Γιώργος Χαραλαμπόπουλος του ΠΑΣΟΚ και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης της ΝΔ.

Σχόλια