ΕΦΕΤ: "ανακρίβειες" τα περί εκούσιας χρήσης κρέατος αλόγου από εταιρείες – Εν εξελίξει οι έρευνες

0
7

efet-kreas-alogou-98360Διαψεύδει ο ΕΦΕΤ δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο οργανισμός κατέθεσε στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές για εταιρείες, που χρησιμοποιούσαν εν γνώση τους κρέας αλόγου για την παραγωγή άλλου τύπου προϊόντων.

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων πρόκειται για «ανακριβή και αβάσιμα» δημοσιεύματα. Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι οι διαδικασίες ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές και ότι για όλες τις παρτίδες τροφίμων που βρέθηκαν θετικές στην ύπαρξη DNA αλόγου και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις θα ακολουθηθούν όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, τόσο ως προς τις διοικητικές επιπτώσεις όσο και ως προς τις ποινικές.

Αναλυτικότερα, ο ΕΦΕΤ αναφέρει τα εξής:

«Αναφορές που κάνουν λόγο για αποστολή φακέλων από πλευράς του ΕΦΕΤ στις Εισαγγελικές Αρχές, ότι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ εταιρείες εν γνώσει τους χρησιμοποίησαν αλογίσιο κρέας για την παραγωγή τελικών προϊόντων, είναι ανακριβείς και αβάσιμες, καθόσον οι εν λόγω διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται για άλλη μια φορά ότι για όλες τις παρτίδες τροφίμων που βρέθηκαν θετικές στην ύπαρξη DNA αλόγου και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις θα ακολουθηθούν, από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, όλα τα προβλεπόμενα από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, τόσο ως προς τις διοικητικές επιπτώσεις όσο και ως προς τις ποινικές, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Επίσης, ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι αποτελεί πάγια τακτική του ΕΦΕΤ, σε κάθε περίπτωση, να κοινοποιεί με σχετικά Δελτία Τύπου τα αποτελέσματα των όποιων κυρώσεων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο ΕΦΕΤ θα συνεχίσει απερίσπαστος να επιτελεί το έργο του με γνώμονα πάντοτε την προστασία της δημόσιας υγείας και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Αναλυτική πληροφόρηση, σχετικά με το θέμα της παρουσίας κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας, βρίσκεται στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ :

http://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/horse_meat_alertgr

Σχόλια