ΑΠΕ: Εκτός επιδοτήσεων αναπτυξιακού τα αιολικά – Αντίδραση ΕΛΕΤΑΕΝ

0
209

aiolika-anaptyxiakos-eletaen-98345Την αντίδραση του κλάδου της αιολικής ενέργειας προκαλεί ο φημολογούμενος αποκλεισμός των επενδύσεων στις ΑΠΕ με τροπολογία στον αναπτυξιακό νόμο.

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου απέστειλε την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 επείγουσα επιστολή στον υπουργό και υφυπουργό Ανάπτυξης, κυρίους Χατζηδάκη και Μηταράκη, στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, καθώς και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Με την παρούσα εκφράζουµε την έντονη ανησυχία µας για τα σηµερινά δηµοσιεύµατα σύµφωνα µε τα οποία, κατά τη χθεσινή ψήφιση του Νόµου για την «∆ιαµόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις & άλλες ∆ιατάξεις» στην Βουλή παρείσφρησε τροπολογία –που έγινε αποδεκτή- µε την οποία αποκλείονται οι επενδύσεις αιολικών πάρκων από τη δυνατότητα επιδότησης κεφαλαίου.

Εφόσον η ανωτέρω εξέλιξη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα ακόµα κρούσµα των διαδοχικών αρνητικών αιφνιδιασµών που έχει υποστεί ο κλάδος της αιολικής ενέργειας την τελευταία περίοδο. Σε µια στιγµή που αγωνιζόµαστε να ανορθώσουµε την εµπιστοσύνη στη χώρα και να διατηρήσουµε Έλληνες και ξένους επενδυτές στην αγορά, θα αποτελέσει µνηµείο αναξιοπιστίας εάν θεσµοθετηθεί την τελευταία στιγµή µια τέτοια διάταξη, η οποία καθόλου δεν είχε τεθεί υπόψη των ενδιαφερόµενων κατά τη διάρκεια της πολύµηνης δηµόσιας διαβούλευσης. Τέτοιες σπασµωδικές κινήσεις προδίδουν έλλειψη προετοιµασίας και µελέτης.

Υπενθυµίζουµε ότι οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια έχουν ήδη υποστεί την αναδροµική οριζόντια εισφορά 10% επί του κύκλου εργασιών, µε αποτέλεσµα πολλές από αυτές να χαρακτηρίζονται πλέον από ουσιαστικά µηδενικές αποδόσεις.

Παρακαλούµε για την επαναφορά των επενδυτικών σχεδίων Α.Π.Ε. και συγκεκριµένα των Αιολικών Πάρκων στις διατάξεις για την επιδότηση κεφαλαίου µέσω του Επενδυτικού Νόµου 3908/2011, τις τροποποιήσεις του οποίου αναµέναµε µε εξαιρετικό ενδιαφέρον».

Σχόλια