Κίνα: νεκρά γουρούνια θορυβούν το πανίσχυρο καθεστώς (video)

0
16

kina-gourounia-rypansi-98189Τον προηγούμενο μήνα περισυλλέχθηκαν συνολικά 16.000 νεκρά γουρούνια υπό αποσύνθεση από τον παραπόταμο Τζιαπινγκτάνγκ του ποταμού Χουανγκπού ο οποίος τροφοδοτεί με πόσιμο νερό την Σαγκάη της Κίνας, όπου κατοικούν 23 εκατ. άνθρωποι.

Το άλλοτε ειδυλλιακό ποτάμι έχει μετατραπεί σε έναν καφετί βούρκο που αποπνέει μια οσμή υπονόμου, όπως μαρτυρούν οι ψαράδες της περιοχής.

Οι έλεγχοι των κινεζικών Αρχών έδειξαν ότι τα κουφάρια φέρουν τον κυκλοϊό των χοίρων, ο οποίος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα νεκρά γουρούνια πέταξαν στο νερό ασυνείδητοι χοιροτρόφοι για να τα ξεφορτωθούν, σε μια χώρα που οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι σπανίζουν.

—Η Κίνα της εκβιομηχάνισης

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα σε μια χώρα που κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς εκβιομηχάνισης και αστικοποίησης του πληθυσμού.

Η προστασία των υδάτων, των εδαφών και του ατμοσφαιρικού αέρα δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα.

Ωστόσο, όπως ομολογούν εκπρόσωποι του πανίσχυρου κομμουνιστικού καθεστώτος η ρύπανση έχει υποκαταστήσει τις διαμάχες για την ιδιοκτησία γης ως πρώτος παράγοντας κοινωνικής αναταραχής.

Όπως δήλωσε ο Τσεν Τζιπίνγκ, πρώην ηγετικό στέλεχος της Επιτροπής Πολιτικών και Νομοθετικών Υποθέσεων του ΚΚ Κϊνας, “η βασική αιτία μαζικών περιστατικών αναταραχής είναι το περιβάλλον καθώς όλοι νοιάζονται γι’ αυτό πλέον”.

Και πώς να μην νοιάζονται όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο;

Όλη αυτή η πίεση ανάγκασε την κυβέρνηση να ανοίξει σταδιακά διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και να προωθήσει διορθωτικά μέτρα.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η εξάρτηση της Κίνας στον άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μια από τις βασικές ρίζες του κακού και η μετάβαση σε πράσινες πηγές ηλεκτροπαραγωγής θα αντιμετώπιζε από τη μια πλευρά την ατμοσφαιρική ρύπανση και από την άλλη θα συνέβαλε στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

econews

Σχόλια