Ενιαίος φόρος αντί για ειδικό τέλος, μέσω ΔΕΗ και με μειωμένο συντελεστή

0
20

eniaios-foros-akinitwn-98176Σε συμφωνία για αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων από ενιαίο, προοδευτικό φόρο, ο οποίος θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω ΔΕΗ, κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι στη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως μεταδίδει η naftemporiki.gr, το ΥΠΟΙΚ θα ζητήσει από την τρόικα ενιαίο φόρο με μειωμένο συντελεστή κατά 10 με 15%.
Η μείωση του συντελεστή συνεπάγεται απώλεια ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί:

– από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων

– Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ και

– Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.

Αυτές οι τρεις δράσεις θα αποφέρουν μαζί στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που θα έχει στο εξής ο ενιαίος φόρος σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε πως «ο μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα είναι, για το 2013, η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες και για τα άλλα που θα προστεθούν θα υπάρχει ο μηχανισμός των εφοριών και το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό στην ολοκληρωμένη του μορφή στις εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, υποστήριξε ότι ο «ο ενιαίος φόρος θα σημάνει ελάφρυνση των ελλήνων πολιτών και μάλιστα πολλή μεγάλη εκείνων που είναι οικονομικά αδύναμοι».

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα, ενώ η Χρυσή Αυγή κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό και κοροϊδία.

Σχόλια