ΕΕΤΗΔΕ: Σήμερα κληρώνει για το “χαράτσι” της ΔΕΗ – Σενάρια και εναλλακτικές

0
6

eetide-dei-xaratsi-98125Εμπλοκή έχει παρουσιαστεί στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συναινέσει, αλλά και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και δη του προέδρου του κ. Βενιζέλου, ο οποίος σημειωτεόν είναι αυτός που το εφάρμοσε ως υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζοντάς το ως “δίκαιο μέτρο”.

Δεδομένου ότι με την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ για τρίτη συνεχή χρονιά καταστρατηγείται ο προσωρινός χαρακτήρας του μέτρου, το οποίο ως τέτοιο είχε περάσει από το ΣτΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει να το περάσει με  νομοθετική ρύθμιση.

Με στόχο να κάμψει τις αντιστάσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να προτείνει ελάφρυνση του φόρου, αλλά συνέχιση της είσπραξής του μέσω ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια που έχουν να κάνουν με ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών ιδιοκτητών, με το βασικότερο να προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 10%-15% για ακίνητα που δεν ξεπερνούν τα 1.800-2.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενδεχομένως και με ένα πλαφόν στην επιφάνεια του ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια ελάφρυνση θα πρέπει να συνοδευτεί με ισοδύναμα μέτρα ώστε να εγκριθεί από την τρόικα.

Κατά τις πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δύο σενάρια:

1. Το πρώτο προβλέπει ότι το ειδικό τέλος ακίνητων θα επιβληθεί και φέτος  με τους ίδιους συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012. Σε αυτή την περίπτωση θα επιβληθεί ΦΑΠ για το 2013, με αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και συντελεστές 0,2%-2%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας.

2. Το δεύτερο προβλέπει ότι το  ΕΕΤΗΔΕ θα είναι κατά 15% – 20% μειωμένο σε σχέση με το 2012. Η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί με μείωση του αφορολόγητου ορίου του ΦΑΠ (από 200.000 πιθανόν στα 100.000) και με αύξηση των επιμέρους συντελεστών. Εναλλακτικά, εάν δεν αυξηθεί ο ΦΑΠ του 2013, μπορούν να προχωρήσουν οι εξής τρεις λύσεις:

*Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ως 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.

*Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

*Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μία περίπτωση).

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση εξαναγκάζεται από την τρόικα να επαναφέρει το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ, παρότι στελέχη της διατυμπάνιζαν ότι το χαράτσι και ο ΦΑΠ θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από έναν δίκαιο και ελαφρύτερο ενιαίο φόρο ακινήτων.

econews

Σχόλια