Βρήκαν πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη – Πλούσια κοιτάσματα

1
8

petrelaio-ionio-kriti-98066Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου σε στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, «οι πρώτες απεικονίσεις, αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων».

Για τα θετικά αποτελέσματα ενημερώθηκε χθες, Δευτέρα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής. Συγκεκριμένα στον υπουργό παρουσιάστηκε το 30% των σεισμικών δεδομένων που συλλέχθηκαν.

Το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της Νορβηγικής εταιρείας PGS ολοκλήρωσε τις έρευνές του στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης στις 25 Φεβρουαρίου, συλλέγοντας πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων.

Το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν στοιχεία, και όχι μόνο ενδείξεις, για την ύπαρξη υδρογονανθράκων αναμένεται να εντείνει το ενδιαφέρον των ξένων ομίλων για την αγορά των σεισμικών δεδομένων.

Μέχρι σήμερα πάντως ενδιαφέρον για τα δεδομένα που συγκέντρωσε «Nordic Explorer» έχουν εκδηλώσει η γαλλική Total και η αμερικανική Εχχοn Mobil.

Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος αναμένεται να ολοκληρώσει την επεξεργασία των γεωφυσικών στοιχείων μέχρι τα τέλη του 2013, οπότε θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ

Ενημερωτική σύσκεψη με τα στελέχη της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του προγράμματος επεξεργασίας και ερμηνείας των γεωφυσικών δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος “Nordic Explorer” στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Οι δύο γεωεπιστήμονες – στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής που είχαν μεταβεί στο Λονδίνο για μετεκπαίδευση, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Νορβηγική εταιρεία PGS, παρουσίασαν στον Υπουργό και στα άλλα μέλη της Ομάδας Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί, τα πρώτα παραδείγματα των μετρήσεων και συζήτησαν την ποιότητά τους, δίνοντας και την περιγραφή της εξέλιξης της  διαδικασίας.

Η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2013 και ήδη γίνει το 30% της πρώτης φάσης επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών (fast track),  που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.

Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας αυτής, όπως παρουσιάστηκαν στον Υπουργό ΠΕΚΑ, πιστοποιούν ότι πληρούνται οι στόχοι της προκήρυξης που αφορούσαν στην υψηλή ποιότητα των δεδομένων, σε συνδυασμό με την ικανότητα καταγραφικής διείσδυσης σε μεγάλο βάθος. Οι πρώτες απεικονίσεις, αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.

Βασική επιδίωξη και των δύο μερών (Ελληνικού Δημοσίου και PGS), είναι η τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ώστε η προκήρυξη του επίσημου γύρου παραχωρήσεων να πραγματοποιηθεί εντός του α” εξαμήνου του 2014.

Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση του Υπουργού από τα στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, αναφορικά με την εξέλιξη της αξιολόγησης των επιλεγμένων προσφορών για τις τρεις προς αδειοδότηση περιοχές σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης (“open door”).

Οι εργασίες του προγράμματος αυτού εξελίσσονται απρόσκοπτα, ακολουθώντας το δοκιμασμένο και επιτυχημένο πρότυπο αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες, με βασικό στόχο την διαφάνεια και την αποτελεσματική θωράκιση των διαδικασιών και του αποτελέσματος της επιλογής αναδόχων.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής, οι διαπραγματεύσεις με τις επιλεγμένες εταιρείες θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Μαΐου 2013, ώστε στη συνέχεια το ΥΠΕΚΑ να συνάψει τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την εργασία των επιστημονικών στελεχών του Υπουργείου και της αρμόδιας Επιτροπής, δήλωσε ότι «οι ρυθμοί του έργου σχετικά με την αναζήτηση Υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και μεθοδικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, με εμπιστοσύνη στους στόχους και τις δυνατότητές μας».

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κατατοπιστικό κι” ελπιδοφόρο, παρόλο που τα πρώτα αποτελέσματα ήσαν ήδη γνωστά.

Comments are closed.