Μείωση 20% στο χαράτσι και μικρή αύξηση του ΦΑΠ το σχέδιο για τα ακίνητα

0
14

meiwsi-xaratsi-dei-98069Τη μείωση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) για όλους τους ιδιοκτήτες που θα ισχύσει και το 2013 προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που θα τεθεί στην διαπραγμάτευση με την τρόικα αφού εγκριθεί προηγουμένως από τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή σύσκεψη.

Όπως μεταδίδει η kathimerini.gr, τα έσοδα από το χαράτσι δίνουν το περιθώριο στην κυβέρνηση για μείωση των συντελεστών και ελάφρυνση του μέτρου για όλους, κάτι ωστόσο που θα συνοδευτεί με μία πολύ μικρή αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Πηγές του υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 20% και μικρή αύξηση του ΦΑΠ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ και για τα κτίρια που μισθώνει το ελληνικό δημόσιο, την αύξηση των επιβαρύνσεων στους Δήμους αλλά και ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Παρά τα σχέδια της κυβέρνησης βέβαια δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Δηλαδή η τρόικα ενδέχεται να επιμείνει στην εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ ως έχει ή να δεχτεί τη μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση με μικρότερες μειώσεις στο ΕΕΤΗΔΕ.

Αν εφαρμοστεί, η μείωση των συντελεστών κατά 20% αναμένεται να ανακουφίσει τα νοικοκυριά που πληρώνουν το χαράτσι για τρίτο συνεχόμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερα από 5 εκατ. ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σχόλια